Nicușor Dan: Gabriela Firea e parte din mafia imobiliară / Cum a ajuns Bucureștiul să aibă puține spații verzi și zone cu potențial turistic (VIDEO)

Nicușor Dan: Gabriela Firea e parte din mafia imobiliară / Cum a ajuns Bucureștiul să aibă puține spații verzi și zone cu potențial turistic (VIDEO)
Captură Video Nicușor Dan / Facebook

Nicușor Dan, candidatul PNL-USR/PLUS la Primăria Capitalei, a ales, marți, să discute despre mafia imobiliară din București deoarece acesta este subiectul pe care îl vrea abordat „aparatul de propagandă al Primarului în funcție”, Gabriela Firea. Dan a dat apoi câteva exemple ce ilustrează cum a ajuns Capitala să aibă mai puține spații verzi, mai puține clădiri de patrimoniu, cu potențial turistic, și mai multe clădiri noi construite anapoda, prin semnătura Primarului General. Nicușor Dan a ținut să sublinieze că el susține dezvoltarea orașului, dar acest lucru ar trebui să se facă într-un mod deștept și adaptat secolului XXI.

Nicușor Dan, despre mafia imobiliară din Bucureștiul condus de Gabriela Firea

„Aparatul de propagandă al Primarului în funcție dorește să discutăm despre mafia imobiliară și de aia am venit, să discutăm despre mafia imobiliară!”, și-a început Dan conferința de presă.

Candidatul Dreptei la Primăria Capitalei a declarat apoi că Gabriela Firea nu va veni la dezbaterea electorală organizată de B1 TV marți seară, pentru a discuta despre mafia imobiliară, deoarece ea „este parte din mafia imobiliară”.

El a ținut să precizeze că susține dezvoltarea orașului și chiar a gândit proiecte concrete în acest sens, dar „dezvoltarea orașului trebuie să se facă într-un mod inteligent”.

Candidatul PNL-USR/PLUS a prezentat și o hartă în care erau marcate spațiile verzi din București care, prin PUZ-urile de sector, au devenit spații construibile. A dat exemplul unui loc de trei hectare de pe malul lacului Floreasca: proprietarul de acolo, dacă vinde terenul ca spațiu verde, obține 3 milioane de euro, dar dacă-l vinde ca spațiu construibil, primește 30 de milioane de euro. Deci obține, prin acest PUZ, un folos de 27 de milioane de euro.

Nicușor Dan: Gabriela Firea e parte din mafia imobiliară

„PUZ Sector 1 și Sector 3 au fost suspendate de instanță, pentru că au fost considerate nelegale”, a precizat Nicușor Dan.

Un alt exemplu de cum acționează mafia imobiliară se găsește pe Kiseleff 45. E acolo un spațiu verde, iar Primarul General a permis ridicarea de construcții. Din fericire, din nou, instanța a anulat această autorizație. În Modrogan la fel, la fel și în mai multe baze sportive. Asta deși legea interzice schimbarea destinațiilor spațiilor sportive.

Dan s-a referit apoi la „al doilea tip de manifestare a mafiei imobiliare”: Prin PUZ Sector 6, în cea mai aglomerată intersecție, de la Răzoare, se permite ridicarea de blocuri de 30 de etaje.

Al treilea aspect abordat în confernță ține de clădirile de patrimoniu. În timpul mandatului Gabrielei Firea au fost demolate mai multe clădiri de patrimoniu, în baza autorizațiilor pe care ea le-a semnat. Primarul General „a demolat mai mult decât a consolidat”, a remarcat Nicușor Dan.

De altfel, Primăria Capitalei a și pierdut mai multe procese, precum cel legat de PUZ-urile Sector 1 și Sector 3, unul legat de un imobil de pe Vasile Lascăr. În acest ultim caz, proprietarii au luat abuziv o autorizație de la primarul Onțanu, în 2008, pe care nu au reușit s-o execute și, după 10 ani, Firea le-a dat o autorizație identică.

„Doar cu Salvați Bucureștiul sunt 20 de procese pe zona imobiliară în care primarul a apărat acte emise în acest mandat sau în cel trecut”, a mai declarat candidatul PNL-USR/PLUS.

Nicușor Dan a afirmat aoi că unul dintre oamenii importanți în toată această ”afacere” este arhitectul-șef al Capitalei, „care vine de la Primăria Sectorului 3. Atunci a emis o autorizație de construire pe Calea Dudești pentru care DNA a constatat, printr-o expertiză, că a dat autorizație ilegală și că folosul necuvenit obținut de proprietari e de 600.000 de euro. Asta e mafia imobiliară adevărată. Nu trebuie să faci înregistrări pentru asta, trebuie să te uiți în acte și în deciziile instanțelor.

„Azi, la 21.00, suntem invitați la B1 TV la o dezbatere 1 la 1, la care o provoc pe Gabriela Firea să discute despre mafia imobiliară, despre care a vorbit intens prin aparatul său de propagandă”, a mai declarat Nicușor Dan.

Nicușor Dan a prezentat ”Caracatița Firea – Pandele”

Dan a vorbit anterior despre ”Caracatița Firea – Pandele în administrația publică din București”.

„Principalul criteriu pentru a ocupa o poziție publică importantă în administrația PSD din București e să fii naș, fin, soră, frate, partener de afaceri, fiu de partener de afaceri și așa mai departe. Nu e de mirare că oamenii ăștia nu au fost în stare să atragă fonduri europene, că nu au fost în stare să ne asigure apa caldă. O să vedeți că compania de căldură din București e condusă de un polițiști și o chimistă. Astea sunt calificările oamenilor care codnuc Termoenergetica”, a susținut candidatul Dreptei la Primăria Generală.

Dezvăluirile pot fi citite AICI și AICI.