Noi proteste în Varşovia pentru interzicerea avortului în Plonia: „Este vorba despre libertatea și demnitatea oamenilor” (VIDEO)

Noi proteste în Varşovia pentru interzicerea avortului în Plonia: Este vorba despre libertatea și demnitatea oamenilor (VIDEO)
Foto: Twitter

Mii de persoane au protestat din nou, vineri, în Varșovia împotriva unei decizii a justiției care vrea să interzică aproape orice avort în Polonia, potrivitEuronews.

Săptămâna trecută, Tribunalul Constituțional a decis să se interzică avortul chiar și în cazul în care fătul poate suferi o malformație.Chiar şi înainte de această decizie, în Polonia avortul era permis doar în următoarele situaţii: în caz de viol sau de incest; dacă sarcina punea viața mamei în pericol sau dacă fătul prezenta malformații.

Acum, avorturile sunt interzise aproape întotalitate.

Astfel că sute de mii de protestatari au ieșit toată săptămâna în stradă, sfidând restricțiile anti-COVID, pentru a protesta împotriva deciziei.

Klementyna Suchanow, unul dintre principalii organizatori ai inițiativei ”Greva femeilor”, a declarat că ea și mulți alții nu s-au lăsat descurajați de virus sau de autorități, deoarece cred că luptă pentru un drept fundamental care este încălcat
Ministrul Educației, Przemyslaw Czarnek, a amenințat că va tăia fonduri pentru universitățile care au susținut protestele, iar unele clase au anulat miercuri o grevăla nivel național.

Potrivit datelor oficiale, în Polonia au avut loc anul trecut 1.100 de avorturi, vasta lor majoritate fiind autorizate din cauza unor malformații congenitale ale fetusului. ONG-urile susțin însă că până la 200.000 de femei avortează anual la clinici străine sau clandestine.

Noi proteste în Varşovia pentru interzicerea avortului în Plonia (VIDEO)