Noi sancțiuni: Putin își pierde apartamentul din Monaco/ Paradisul fiscal preferat de mai mulți oligarhi ruși le îngheață activele apropiaților Kremlinului

Noi sancțiuni: Putin își pierde apartamentul din Monaco/ Paradisul fiscal preferat de mai mulți oligarhi ruși le îngheață activele apropiaților Kremlinului
Marea Britanie îl avertizează pe Putin că va fi tras la răspundere pentru crime de război. Foto: Hepta-DPA Images / Kay Nietfeld

Monaco, un paradis fiscal adesea preferat de superbogații lumii, va îngheța activele anumitor oligarhi ruși în urma invaziei Ucrainei de către președintele Vladimir Putin, a anunțat luni Palatul Regal din Monaco, potrivit Reuters.

Prințul Albert de Monaco a sprijinit toate eforturile menite să stopeze luptele din Ucraina și să încurajeze retragerea forțelor armate ruse de pe teritoriul ucrainean, a spus palatul.

„Principatul a adoptat și implementat, fără întârziere, proceduri de înghețare a fondurilor și sancțiuni economice identice cu cele luate de majoritatea statelor europene”, se arată într-un comunicat al palatului.

Străinii, inclusiv rușii bogați, au fost de ani de zile atrași de Monaco, un mic principat mediteranean, de climatul său cald și de regulile fiscale generoase. În timpul lunilor de vară, portul de agrement și golful din Monaco sunt pline de superyacht-uri ale miliardarilor internaționali, celebrităților și oligarhilor.

Palatul Regal din Monaco nu a spus ale cui bunuri vor fi înghețate.

Comunitatea de miliardari a rușilor este o prezență semnificativă în Principat. Presa a scris la un moment dat că însui Vladimir Putin ar deține un apartament acolo.

Luni mai devreme, Franța a declarat că analizează activele financiare deținute de ruși care figurează pe listele de sancțiuni legate de războiul din Ucraina, inclusiv proprietăți, iahturi și mașini de lux.

„Avem competențele legale de a pune mâna pe toate aceste active”, a declarat ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire, după o întâlnire de criză cu președintele Emmanuel Macron.

Vladimir Zelenski cere Occidentului să aplice sancțiuni și mai dure Rusiei

Făcând referire la crimele împotriva umanității comise de regimul lui Vladimir putin în Ucraina, președintele statului vecin le cere țărilor Ooccidentale să înăsprească sancțiunile la adresa Rusiei.

„Un stat care comite crime împotriva civililor nu poate fi un membru al Consiliului de Securitate ONU. Pentru un astfel de stat, intrarea în toate porturile, canalele și aeroporturile din lume trebuie oprită. 

Un astfel de stat nu ar trebui să primească miliarde pentru exporturi de energie. A plăti pentru produse rusești înseamnă, acum, să plătești pentru uciderea unor oameni.

Cred că Rusia încearcă să pună presiune pe Ucraina cu această metodă simplă. Nu pierdeți timpul! Nu acceptăm această tactică! Am așteptat 30 de ani. Am semnat astăzi cererea de aderare la UE, ne-am câștigat dreptul să fim alături de toți ceilalți europeni”, a declarat Zelenski, noaptea trecută.

Urmăriți B1TV.ro și pe