Vladimir Zelenski cere Occidentului să aplice sancțiuni și mai dure Rusiei: „Nu ar trebui să primească miliarde pentru exporturi de energie”

Vladimir Zelenski cere Occidentului să aplice sancțiuni și mai dure Rusiei: „Nu ar trebui să primească miliarde pentru exporturi de energie
Zelenski solicită de urgență formarea și extinderea mai rapidă a forțelor de apărare teritoriale. Data de 16 februarie a fost numită „Ziua unității naționale” / Володимир Зеленський @ Facebook

Vladimir Zelenski are noi solicitări pentru statele care și-au exprimat deja sprijinul pentru Ucraina, în conflictul cu Rusia. În opinia președintelui de la Kiev, este nevoie de sancțiuni mult mai aspre pentru statul condus de Vladimir Putin.

Fostul actor crede că Rusia nu trebuie să mai fie membru al Consiliului de Securitate ONU. De asemenea, rușii ar trebui să fie și mai izolați de occident, prin interdicția de a pătrunde în porturi. În plus, importul de energie din Rusia este o mare greșeală, a Europei, susține Zelenski.

„Un stat care comite crime împotriva civililor nu poate fi un membru al Consiliului de Securitate ONU. Pentru un astfel de stat, intrarea în toate porturile, canalele și aeroporturile din lume trebuie oprită. 

Un astfel de stat nu ar trebui să primească miliarde pentru exporturi de energie. A plăti pentru produse rusești înseamnă, acum, să plătești pentru uciderea unor oameni.

Cred că Rusia încearcă să pună presiune pe Ucraina cu această metodă simplă. Nu pierdeți timpul! Nu acceptăm această tactică! Am așteptat 30 de ani. Am semnat astăzi cererea de aderare la UE, ne-am câștigat dreptul să fim alături de toți ceilalți europeni”, a declarat Zelenski, noaptea trecută.

Rusia amenință cu sancțiuni economice și militare

Rușii au avertizat că la rândul lor, vor impune sancțiuni aliaților NATO, care se implică direct sau indirect în conflictul ruso-ucrainean.

„Un alt mit care a fost propagat de UE în trecut – că restricțiile lor unilaterale, care sunt ilegitime conform dreptului internațional, nu sunt îndreptate împotriva poporului rus – a fost în cele din urmă risipit.

Funcționarii de la Bruxelles, care până de curând s-au prezentat drept ‘partenerul strategic’ al țării noastre, nu se mai ascund: intenționează să provoace daune maxime Rusiei, să îi lovească punctele slabe, să-i distrugă serios economia și să-i suprime creșterea economică”, a mai afirmat șeful diplomației de la Moscova.

În plus, Lavrov a menționat că Rusia nu va face pasul înapoi din punct de vedere militar.

„Vrem să vă asigurăm că nu va fi așa. Acțiunile Uniunii Europene nu vor rămâne fără răspuns. Rusia va continua să se asigure de îndeplinirea intereselor sale naționale vitale, fără a ține cont de sancțiuni și amenințările acestora.

Este timpul ca țările occidentale să înțeleagă că dominația lor în economia globală este de mult un lucru al trecutului”, se mai arată în declarație.

Urmăriți B1TV.ro și pe