Nordul Italiei care se află printre zonele plasate în stare de urgenţă climatică, se confruntă cu o secetă istorică. Acest fapt s-a produs din cauza lipsei ploilor şi a infrastructurii îmbătrânite, conform AFP și Agerpres.
„Nu am văzut niciodată o secetă atât de prelungită. Situaţia este dramatică. Dacă problema apei persistă, recolta mea riscă să fie distrusă 100%”, a afirmat Gianluigi Tacchini, un cultivator de orez din comuna Santa Cristina e Bissone, care se află la circa 40 de kilometri sud de Milano.
Încă din primăvară seceta dădea semne de apariție, mai ales că „la munte nu era zăpadă şi lacurile nu aveau apă”, ceea ce l-a făcut pe Gianluigi Tacchini să diminueze cu 50% cultura de orez şi să o crească pe cea de floarea-soarelui, care nu are foarte mare nevoie de irigații.
Conform calculelor sindicatului agricol Coldiretti, câmpurile de orez, care consumă foarte multă apă, ar putea avea producţia redusă cu 30% în anul 2022.
De asemenea, aprovizionarea cu apă din Lacul Como „s-a redus cu 75% şi nu avem nicio perspectivă, s-ar putea opri complet dacă nivelul apei va mai scădea”, a mai explicat el.
Italia a declarat stare de urgență pentru zonele din jurul râului Pad, care asigură o treime din producția agricolă a țării și sunt marcate de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani, transmite Reuters.
Decretul guvernamental le va permite autorităților să treacă peste birocrație și să ia măsuri imediate dacă acestea sunt necesare, cum ar fi, spre exemplu, raționalizarea apei pentru gospodării sau companii.
Pad este cel mai lung râul al Italiei și se întinde pe mai bine de 650 de kilometri din nordul prosper al țării. Cu toate acestea, multe porțiuni din calea navigabilă au secat, iar fermierii spun că debitul este atât de redus încât apa mării se infiltrează în zona continentală și distruge recoltele.