Norvegia comemorează un an de la masacrul comis de extremistul Anders Breivik

Norvegia comemorează un an de la masacrul comis de extremistul Anders Breivik
Norvegia comemorează duminică un an de la atentatul terorist pus la cale de Anders Breivik, soldat cu 77 de victime şi peste 200 de răniţi. La Oslo şi pe Insula Utoya, premierul norvegian, membrii familiei regale...

Norvegia comemorează duminică un an de la atentatul terorist pus la cale de Anders Breivik, soldat cu 77 de victime şi peste 200 de răniţi. La Oslo şi pe Insula Utoya, premierul norvegian, membrii familiei regale şi familiile victimelor vor depune coroane de flori şi vor asista la o slujbă specială.

Măsurile de securitate au fost sporite însă autorităţile au precizat că nu există indicii cu privire la un posibil atentat.

Pe 22 iulie 2011, Breivik a detonat o bombă în apropierea clădirii guvernului din Oslo, incident în urma căruia 8 persoane şi-au pierdut viaţa iar alte 200 au fost rănite. Apoi, s-a deplasat pe Insula Utoya, acolo unde tineretul laburist participa la o conferinţă şi a ucis alti 69 de tineri.

Atentatul terorist comis de Anders Breivik în urmă cu un an a fost catalogat de oficialii norvegieni drept cel  mai sângeros atac de după cel de-al doilea război mondial. 77 de persoane si-au pierdut viaţa, 8 în urma exploziei maşinii capcană în faţa clădirii Guvernului, iar alţi 69 de tineri, pe Insula Utoya, la o conferinţă a partidului laburist. Cea mai tânără victimă avea numai 14 ani.

Trupele speciale s-au deplasat pe insulă pentru a-l opri pe Breivik, însă intervenţia acestora a fost criticată pentru lipsa de coordonare. Forţele de ordine l-au identificat pe atacator pe baza descrierilor făcute supravieţuitori iar Breivik nu s-a opus arestării.

La trei zile după comiterea atentatului, a fost acuzat de fapte de terorism. Procesul său a început aproape un an mai târziu, pe 16 aprilie 2012, iar verdictul este aşteptat la finele lunii august.

Scopul procesului este acela de a stabili dacă Anders Breivik era în deplinătatea facultăţilor mentale atunci când a comis masacrul. În funcţie de acest verdict, instanţa va decide dacă va fi internat într-un centru psihiatric ori condamnat, cel mai probabil, la închisoare pe viaţă.

Înaintea procesului, au fost întocmite şi două expertize psihiatrice, iniţial Breivik a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoidă, însă al doilea raport a infirmat această ipoteză. În timpul audierilor preliminare, Anders Breivik a cerut instanţei să fie eliberat şi tratat ca un erou pentru atacul său împotriva celor care pun la cale un genocid cultural.

Ideologia de extremă stângă a lui Breivik, bazată pe islamofobie şi opoziţie fermă faţă de multiculturalism, a stat la baza comiterii atentatului terorist.

La un an de la tragedie, premierul norvegian Jens Stoltenberg, spune că democraţia norvegiană a ieşit întărită iar societatea este mai deschisă la diversitate decât pe 22 iulie 2011.

Ultima oră