Nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19 în Bulgaria: Peste 90% dintre pacienți sunt nevaccinați

Nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19 în Bulgaria: Peste 90% dintre pacienți sunt nevaccinați
Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Bulgariaeste lovită la rândul ei puternic de al patrulea val al pandemiei de COVID-19, pe fondul unui nivel scăzut al ratei de vaccinare. Țara vecină a raportat marți 5.863 de noi cazuri de Covid-19 și 243 de decese, un nou record pentru țara UE cu cea mai mică rată de vaccinare.

Nou record al cazurilor de COVID-19 în Bulgaria

În contextul evoluției dramatice a pandemiei, Bulgaria a introdus de asemenea obligativitatea certificatului sanitar în majoritatea spațiilor publice închise, scrie Reuters.

Autoritățile sanitare au avertizat că eșecul gestionării valului patru ar putea duce la restricții și mai dure pentru că spitalele nu mai fac față numărului mare de pacienți.

Marți, peste 7.100 de pacienți Covid erau internați, dintre care 608 la terapie intensivă. Peste 90% dintre pacienți sunt nevaccinați.

Ca și în România, rata vaccinării a început să crească odată ce autoritățile au limitat accesul la restaurante, cinematografe, săli de sport și alte locații, fiind introdus certificatul verde (valabil pentru cei vaccinați, testați negativ sau care au trecut deja prin boală).

Restricții similare cu cele luate în România

Restricțiile impuse în Bulgaria sunt similare cu cele aplicate de luni în România. Raed Arafat a clarificat într-o conferință de presă că accesul în centrele comerciale și în unități hoteliere este permis doar pe baza certificatului verde. De asemenea, masca a devenit obligatorie în spațiile deschise.

La nivelul școlile private, activitatea cu prezență fizică se suspendă pentru preșcolari și elevi în unitățile particulare de învățământ. Prezența fizică este interzisă, nimeni nu îi oprește să facă online, dar nu cu prezență fizică.