Donald Trump a promis să "facă America măreață din nou". Acest slogan aduce aminte de campania prezidențială a lui Ronald Reagan din 1980. Pe atunci, votanții căutau o revenire după eșecurile administrației conduse de Jimmy Carter. Acum, l-au votat pe Donald Trump, care la rândul său a promis o schimbare posibilă "o dată în viață".
Dar există totuși o diferență. În noaptea votului, Ronald Reagan a descris America drept un "oraș strălucitor pe un deal". Enumerând toate contribuțiile pe care America le poate aduce pentru a păstra lumea sigură, Reagan visa la o țară care nu este introvertită, ci îndreptată spre ceilalți, scrie The Economist.
Spre deosebire, Trump a jurat să pună "America prima". Cerând respect din partea unei lumii pe care o consideră că ia de fraieri liderii din Washington, noul președinte a afirmat că "nu va mai preda țara oamenilor ce aderă la falsa idee a globalizării". America lui Reagan era optimistă, cea a lui Trump e însă nervoasă.
Acesta este noul naționalism. Pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial, marile puterile au apelat simultan la un fel de șovinism. Ca și Donald Trump, liderii din țări precum Rusia, China sau Turcia apelează la o viziune pesimistă în legătură cu politica externă și deseori fac referire la o retorică în care interesele globale concurează cu cele naționale, ceea ce reprezintă o schimbare importantă care duce la o lume mai periculoasă.
Naționalismul este un concept alunecos, care ajută politicienii să manipuleze mai ușor. În cel mai bun caz, unește țara în jurul unor valori comune ce duce la îndeplinerea unor obiecte ce nu pot fi reușite individual. Dar acest naționalism, diferă de naționalismul etnic care este unul agresiv și nostalgic și care apelează la rasă sau istorie pentru a diviza națiunea. În cea mai neagră perioadă a secolului 20, acest naționalism etnic a dus la război.