Nu te vaccinezi, plătești taxe. Guvernul Canadei propune o taxă pentru persoanele ce refuză să se vaccineze

Nu te vaccinezi, plătești taxe. Guvernul Canadei propune o taxă pentru persoanele ce refuză să se vaccineze
Manunchi de seringi pregătite pentru vaccinare

Quebec, a doua provincie ca populație din Canada, intenționează să oblige adulții care refuză să se vaccineze împotriva COVID-19 să plătească o „contribuție la sănătate”, într-o mișcare care ar putea stimula o dezbatere despre drepturile individuale și responsabilitatea socială, informează US News.

Taxe noi pentru persoanele nevaccinate

Premierul Francois Legault a declarat, marți, reporterilor, în cadrul unei ședințe de informare, că propunerea, despre care detaliile sunt încă în curs de finalizare, nu se va aplica celor care nu se pot vaccina din motive medicale.

Persoanele nevaccinate pun o povară financiară asupra altora, iar ministerul provincial de finanțe stabilește o sumă „semnificativă” pe care rezidenții nevaccinați ar trebui să o plătească, a spus Legault, adăugând că o astfel de sumă nu ar fi mai mică de 100 de dolari.

Guvernele la nivel global au impus restricții de circulație persoanelor nevaccinate și puțini au aplicat amenzi persoanelor în vârstă, dar o taxă majoră asupra tuturor adulților nevaccinați ar putea fi o mișcare rară și controversată.

Deși, o astfel de taxă ar putea fi justificată în contextul unei urgențe de sănătate, a spus profesorul de medicină și științe ale sănătății de la Universitatea McGill, Carolyn Ells, dacă reușește să treacă de contestarea judecătoriei, va depinde de detaliile pe care proiectul de lege le prezintă.

Dar Ells și-a exprimat surprinderea că guvernul face acum un pas atât de „dramatic”, când rămân opțiuni precum extinderea în continuare a mandatelor de vaccinare.

Omicron pune în genunchi sistemul de sănătate canadian

Provinciile din Canada se confruntă cu o creștere exponențială a cazurilor de COVID-19 care a forțat zeci de mii de oameni să se izoleze și a împovărat sectorul sănătății.

Varianta foarte transmisibilă Omicron a îngreunat măsurile restrictive pentru a reduce răspândirea, iar experții în sănătate au subliniat importanța vaccinării cu trei doze.

Quebec a fost una dintre cele mai afectate, înregistrând în mod regulat cel mai mare număr zilnic de cazuri de coronavirus din toate provinciile și având câteva mii de lucrători din domeniul sănătății plecați de la locul de muncă, din cauza motivelor medicale.

„Vaccinul este cheia pentru combaterea virusului. Acesta este motivul pentru care căutăm o contribuție la sănătate pentru adulții care refuză să fie vaccinați din motive non-medicale”, a spus Legault.

Ultima oră
09:15 - Calendarul zilelor libere pentru 2022. Prima minivacanță din acest an are loc la finalul săptămânii  
09:13 - Tanczos Barna susține că primarii vor taxarea suplimentară a mașinilor second hand: „Există la nivelul autorităților locale o presiune uriașă la înmatriculări”
09:10 - Eliminare neașteptată la Survivor România 2022. Concurenta a părăsit competiția în lacrimi: „Traseele sunt grele, la fel și condițiile din junglă” (GALERIE FOTO)
09:01 - Varianta Omicron ar putea marca sfârșitul pandemiei de COVID-19 și trecerea la o fază endemică, spune Anthony Fauci, principalul epidemiolog al Casei Albe
08:44 - Cel mai în vârstă bărbat din lume a murit, cu puțin timp înainte să împlinească 113 ani. Cine îi va lua locul lui Saturnino de la Fuente Garcia
08:43 - O femeie de 70 de ani a fost lovită mortal pe trecerea de pietoni, în Azuga, de o mașină care intrase pe contrasens
08:38 - Cehia: O cântăreaţă a murit de COVID după ce s-a îmbolnăvit voluntar ca să nu se vaccineze. Fiul ei acuză mișcarea antivaccinistă
08:30 - Rusia ar putea invada Ucraina „în orice moment”, avertizează SUA / Antony Blinken pleacă într-un nou tur de forță pentru dezamorsarea situației
08:13 - Primul deces în România cauzat, cel mai probabil, de varianta Omicron a coronavirusului
08:08 - Accident cumplit în Sibiu! Doi adolescenți, care erau trași cu sania de o mașină, au căzut și s-au izbit de un autoturism ce venea din sens opus