Numărul rușilor care se refugiază, alături de ucrainieni, în UE de teama deciziilor lui Putin crește de la o zi la alta

Numărul rușilor care se refugiază, alături de ucrainieni, în UE de teama deciziilor lui Putin crește de la o zi la alta
Foto: Pixabay

Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă(Frontex) a publicat o nouă statistică a cetățenilor ruși care și-au părăsit țara și au fugit spre Uniunea Europeană după mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin.

Doar în ultimele patru zile, 30.000 de cetățeni ruși au ajuns în Finlanda din totalul de 66.000 care au ajuns la frontierele țărilor care au graniță cu Rusia, se arată în comunicatul oficial.

Statele membre raportează tot în rândul acestor fluxuri și intrări de cetățeni ucraineni care solicită protecție temporară după ce fug din regiunile ocupate Ucraina prin Rusia.

Numărul rușilor care pleacă spre Europa crește în continuare

Conform surselor amintite, numărul acestora a crescut cu o treime în săptămână 19-25 septembrie, față de săptămâna precedentă și este în continuă ascendență:

„Pe termen scurt, este probabil să asistăm la un număr tot mai mare de cetățeni ruși care sosesc la punctele de trecere a frontierei către UE din cauza incertitudinii legate de mobilizarea în curs de desfășurare în Federația Rusă. Pe termen mai lung, am putea asista la o creștere a trecerilor ilegale de frontieră la frontierele externe ale UE cu Rusia și Ucraina, precum și la o creștere a șederilor ilegale în UE ale cetățenilor ruși deja prezenți în statele membre”, semnalează Frontex.

Ce granițe preferă rușii care aleg să fugă spre UE

Majoritatea cetățenilor ruși aleg să se refugieze în UE de teama politicii Kremlinului prin punctele de trecere a frontierelor finlandeze sau estoniene.

Deciziile disperate vin în contextul în care, de la 19 septembrie, Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda și Polonia au început să aplice restricții la intrare pentru cetățenii ruși care călătoresc exclusiv în scop turistic sau de agrement.

foto: © Frontex

Ce categorii de cetățeni ruși intră în UE

Majoritatea rușilor ce ajung în Europa, conform surei citate, dețin permise de ședere sau vize pentru statele UE, Schengen iar unii au dublă cetățenie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”