O carte de caricaturi va fi distribuită în licee, după asasinarea profesorului Samuel Paty la Paris

O carte de caricaturi va fi distribuită în licee, după asasinarea profesorului Samuel Paty la Paris
FOTO: AFP

Profesorul Samuel Paty a fostdecapitat vineri, în jurul orei 17:00, în apropierea colegiuluidin Paris, într-o zonă liniștită din Conflans-Sainte-Honorine, unde preda istorie și geografie.Atacatorul său, Abdullakh Anzorov, în vârstă de doar 18 ani, a fost împuşcat mortal de poliţişti, asupra sa trăgându-se nouă gloanţe.

Carte de caricaturi, distribuită în licee în memoria profesorului Samuel Paty

Președintele Asociației Regiunilor din Franța, Renaud Muselier, a anunțat publicarea unei cărți ce reunește caricaturi religioase și politice pentru elevii de liceu, ce va fi distribuită în licee, ca reacție la asasinarea profesorului Samuel Paty, scrie BFMTV.com

„Noi, președinții regiunilor Franței, luăm astăzi inițiativa de a pregăti publicarea unei cărți care reunește cele mai izbitoare desene animate religioase și politice publicate în presa regională alături de cele publicate în presa națională” a spus Muselier cu ocazia Congresului Regiunilor Franței la St-Ouen (Seine-Saint-Denis).

„Vom cere unui colegiu de istorici să pună în perspectivă dreptul la caricatură în istoria politică a țării noastre”, a adăugat acesta, după ce a condamnat acest „asasinat disprețuitor și laș”.

Președintele Regiunilor din Franța a mai punctat că Ministerul Educației Naționale va fi „asociat cu această inițiativă, astfel încât această carte să poată fi pusă la dispoziția tuturor elevilor de liceu din Franța”.

„Prin acest gest, respectându-ne abilitățile, dorim să dăm mărturie angajamentelor noastre de a apăra valorile Republicii și dreptul fundamental al fiecăruia dintre concetățenii noștri de a trăi în pace și libertate”, a concluzionat Renaud Muselier , înainte de un minut de tăcere în memoria profesorului Samuel Paty.

Profesorul decapitat va fi omagiat în Franţa

Samuel Paty va fi omagiat la nivel naţional miercuri, transmite agenția de știri AFP. magiul național va fi organizat în coordonare cu familia profesorului, a declarat Președinția Republicii.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a vizitat locul atacului vineri seară la Conflans-Sainte-Honorine, unde a denunțat un „atac islamist”,și s-a întâlnit cu personalul unității de învățământ.

„Unul dintre compatrioții noștri a fost ucis astăzi pentru că a predat… libertatea de a crede sau de a nu crede”, liderul francez.

El a subliniat că atacul nu ar trebui să divizeze Franța, pentru că asta ar fi ceea ce își doresc extremiștii. „Trebuie să rămânem uniți”, a fost mesajul lui Macron.

Ceremonia are loc în mod tradițional în Curtea de onoare a invalizilor sau în Panteon, unde sicriul decedatului este acoperit cu steagul național. Șeful statului va ține un discurs în timpul ceremoniei. De asemenea, pot fi luate mai multe alte măsuri la nivel național, în conformitate cu decretul emis de Palatul Elysee. Printre acestea se numără: coborârea steagurilor în bernă, un minut de tăcere, sau oprirea activităților administrative.

Amintim, Abdullakh Anzorov a folosit un cuţit de 35 de centimetri pentru a-şi decapita victima în apropierea instituției de învățământ la care acesta era cadru didactic. În telefonul său s-au găsit un mesaj adresat lui Emmanuel Macron, “conducătorul necredincioşilor” şi fotografia victimei decapitate, postate pe rețeaua de socializare Twitter.

Agresorul și-ar fi revendicat actul pe Twitter, unde a postat o fotografie cu victima decedată. „Lui Macron, șeful necredincioșilor, ți-am executat unul dintre câini, care a îndrăznit să-l pângărească pe Mohammed”, a scris atacatorul. Contul lui a fost suspendat la scurt timp.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”