O navă spațială chineză a ajuns cu succes pe Lună: Ce misiune are sonda Chang’e-5 (VIDEO)

O navă spațială chineză a ajuns cu succes pe Lună: Ce misiune are sonda Chang'e-5 (VIDEO)
Foto: captură Youtube

Nava spațială chineză Chang’e-5 a aselenizat cu succes, marți, anunță presa din China, citată de Reuters. Sonda spațială a ajuns pe suprafața Lunii în cadrul unei misiuni fără echipaj care care a scop colectarea de mostre de rocă și praf. Purtând numele zieței Lunii din mitologia chineză, misiunea a început pe 24 noiembrie, atunci când China a lansat sonda Chang’e-5.

Sonda spațialăChang’e-5 a Chinei a aselenizat cu succes

Mass-media din China anunță că în cadrul misiunii se va încerca colectarea a 2 kilograme de probe dintr-o zonă neexplorată până acum. Este vorba despre un complex vulcanic, cunoscut sub numele de Oceanus Procellarum sau „Oceanul furtunilor”. Odată ce materialul selenar va ajunge pe Pământ, cercetătorii care îl vor analiza speră să poată afla mai multe despre originile Lunii.

Vehiculul care a atins suprafața selenară va trebui să foreze rocile cu ajutorul unui braț robotizat, apoi să transfere proble de sol și rocă spre un alt vehicul care le va putea aduce pe Pământ. Pentru a obține probele, aparatul este dotat cu o cameră, un spectrometru, un radar, o lingură și un burghiu și ar urma să exploreze zona pentru următoarele două zile.

Chang’e-5 a fost lansată pe 24 noiembrie

Sonda spațială Chang’e-5 are 8,2 tone și a fost lansată pe 24 noiembrie din portul spațial Wenchang aflat în sudul Chinei.

Dacă misiunea se va desfășura conform planului, China va deveni a treia țară din lume care colectează probe de pe suprafață Lunii, după Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică.

Ambițiile Chinei însă nu se opresc aici. Beijingul ar plănui ca în următorii ani să creeze o bază robotizată pe Lună care să pregătească misiuni de explorare fără echipaj uman. În acest sens, până în 2030, chinezii vor să realizeze misiunile Chang’e-6,7 şi 8.

Agenția Spațială americană a felicitat China pentru succesul de marți. Principalul oficial științific al NASA, dr. Thomas Zurbuchen, a declarat că speră că astfel comunitatea internațională de cercetare va avea în cele din urmă șansa de a analiza probele care ar urma să fie aduse pe Pământ.

„Când probele colectate pe Lună sunt aduse pe Pământ, sperăm că toată lumea va beneficia de posibilitatea de a studia această marfă prețioasă care ar putea duce la progresul cercetărilor comunității științifice internaționale”, a scris Thomas Zurbuchen pe Twitter, potrivit BBC News.

O navă spațială chineză a ajuns cu succes pe Lună: Ce misiune are sonda Chang’e-5

Ultima oră
15:26 - 493 de unități administrative din România, în scenariul roșu. Lista localităților în care rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori
14:47 - Orban, către liberali: Nu-mi aduc aminte ca Florin Cîțu să fi consultat un for al PNL înainte de deciziile ce au dus la criză şi retragerea USR PLUS. Dacă ei nu mai vin în coaliție, cu cine facem majoritate parlamentară?
14:38 - Ludovic Orban: Un lider al PNL trebuie să fie carismatic și să aibă forța și inteligența de a duce PNL la victorie. Am câștigat această competiție
14:32 - Directive date din taberele Cîțu și Orban, ca delegații la congres să-și dovedească votul. „Toți trebuie să deschidă perdelele la cabine” (FOTO)
14:20 - Mihai Bendeac, mână spartă. Plăteşte personal, cu 10.000 euro, concurenţii de la iUmor, de la Antena 1
14:11 - Ludovic Orban: Nu avem un premier și un Guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat un premier cu cotă de încredere atât de joasă (VIDEO)
14:04 - Dan Vîlceanu, către Ludovic Orban: În Parlament aţi fost alături de cei care au vrut să dea jos Guvernul. Aţi ridicat un zid în PNL şi acum vă cer să îl dărâmaţi (VIDEO)
13:40 - Peste 7,600 de noi infectări cu COVID-19 la nivel național și 264 de copii, spitalizați. Doar 3 paturi ATI, libere în București
13:34 - Rareș Bogdan, mesaj pentru susținătorii lui Orban: Nu puteți să rechiziţionaţi o sală. Nu stigați „demisia”, pentru că e guvernul nostru. Noi nu suntem PSD-isti
13:30 - CORONAVIRUS | Încă 7.676 de infectări în România. Pandemia a mai făcut 121 de victime / Bucureștiul a depășit pragul de 4 / 1.195 de pacienți la ATI în toată țara, din care 17 sunt minori