O nouă manifestație anti-regim masivă, duminică, la Minsk. Peste 100.000 de oameni au protestat în ziua în care Rusia a anunțat că trimite militari de elită în Belarus pentru exerciții comune

O nouă manifestație anti-regim masivă, duminică, la Minsk. Peste 100.000 de oameni au protestat în ziua în care Rusia a anunțat că trimite militari de elită în Belarus pentru exerciții comune
foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Maishev

Cel puțin 100.000 de protestatari belaruși au ieșit pe străzile de la Minsk, duminică, într-una dintre cele mai mari manifestații anti-regim de la momentul în care președintele autoritar Aleksandr Lukașenko era anunțat de aparatul de stat drept câștigătorul en-fanfare al unui scrutin pe care atât opozanții săi interni, cât și Occidentul l-au denunțat drept fraudulos.

O nouă manifestație anti-regim masivă, duminică, la Minsk

Pe măsură ce furia publică la adresa lui Lukașenko – care conduce fostul stat sovietic deja de 26 de ani – a continuat să fie tot mai mare, Moscova i-a oferit sprijin liderului autoritar de la Minsk, anunțând că va trimite militari de elităîn Belarus pentru exercițiicomune ale „Frăției Slave”.

Un val de proteste fără precedent a traversat Belarusul după alegerile prezidențiale din 9 august, scrutin despre care protestatarii susțin că ar fi fost câștigat de Svetlana Tihanovskaia, care s-a refugiat în Lituania. De altfel, mai multe figuri cheie din opoziția belarusă fie au ajuns la închisoare, fie au fugit din țară.

De partea cealaltă, Aleksandr Lukașenko neagă că alegerile ar fi fost fraudate și susține că în spatele protestelor anti-regim s-ar afla puteri străine.

O mare mulțime de protestatari a mărșăluit prin capitala Minsk, duminică, scandând „Trăiască Belarusul!” și „Ești un șobolan!” – slogan ce a tot fost folosit împotriva lui Aleksandr Lukașenko, pe perioada protestelor, potrivit Reuters.

În cele din urmă, protestatarii s-au oprit și au scandat „fasciștilor”, în condițiile în care sute de forțe de ordine le-au blocat drumul. Între timp, în orașul Brest, poliția folosea tunuri cu apă pentru a stăvili demonstranții anti-regim, potrivit postului Nexta Live.

Poliția susține că doar la Minsk au fost arestate peste 400 de persoane. Un martor al Reuters susține că, de-a lungul serii de duminică, au continuat să aibă loc și alte rețineri.

Atmosfera era una tensionată, cu o prezență numeroasă a poliției în anumite locuri din capitala belarusă. Mai mult decât atât, zone centrale ale orașului au fost închise cu sârmă ghimpată, cum s-a întâmplat cu Piața Independenței și Piața Oktyabrskaya – care au concentrat adesea mulțimi uriașe de oameni în timpul manifestațiilor anti-Lukașenko.

Agenția de presă rusă Interfax susține că la Minsk, unde trăiește conducerea statului belarus, ar fi fost trase mai multe focuri de armă în aer, într-un avertisment la adresa protestatarilor.

Peste 100.000 de oameni au protestat la Minsk, în ziua în care Rusia a anunțat că trimite trupe în Belarus pentru exerciții militare comune

Cea mai recentă manifestație vine în contextul în care Aleksandr Lukașenko, aflat la putere din 1994, se pregătește să călătorească în Rusia, luni, pentru o rundă de discuții cu Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.

Rusia, vecin și aliat tradițional al Belarusului, și-a oferit sprijinul, arătându-se gata să restructureze datoria belarusă și să furnizeze lichidități bancare. Totodată, a anunțat că este pregătită să trimită ofițeri ruși de ordine publică la nevoie.

De altfel, duminică, Ministerul rus al Apărării a anunțat că va trimite parașutiști din divizia de elită Pskov în Belarus, pentru exerciții militare comune, ce vor începe luni și vor dura până în 25 septembrie, potrivit TASS.

Pe străzile din Minsk, anumiți critici ai regimului și-au exprimat speranța că prezența masivă de la protestele de duminică l-ar putea submina pe Aleksandr Lukașenko la nivel de legitimitate politică. În aceste condiții, spun ei, poate că lui Vladimir Putin i-ar fi mai greu să îl susțină în mod deschis.

Tags: