O nouă zi, noi bombardamente în regiunea Nagorno-Karabah: „Am văzut geamuri sparte și tavane deteriorate, și un doctor plângând” / Azerbaidjan și Armenia se acuză reciproc de ucidere de civili

O nouă zi, noi bombardamente în regiunea Nagorno-Karabah: „Am văzut geamuri sparte și tavane deteriorate, și un doctor plângând” / Azerbaidjan și Armenia se acuză reciproc de ucidere de civili
foto din 22 octombrie: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Voskresenskiy

Azerbaidjan și Armenia s-au acuzat reciproc de uciderea unor civili prin bombardarea orașelor din interiorul și dimprejurul Nagorno-Karabah, miercuri, într-o nouă escaladare a conflictului de peste o lună pentru enclava montană care a sfidat deja trei acorduri de încetare a focului, relatează Reuters.

Continuă luptele pentru Nagorno-Karabah, în ciuda acordurilor de încetare a focului. Azerbaidjan și Armenia și-au lansat noi acuzații

Azerbaidjan susține că 21 au murit atunci când obuzele armene au lovit orașul Barda, la nord-est de Nagorno-Karabah. De partea cealaltă, oficialii cu susținere armeană din Nagorno-Karabah susțin obuzele azere au căzut peste cele mai mari două orașe ale enclavei, omorând o persoană. Ambele tabere au respins acuzațiile adversarilor.

Cele mai încrâncenate ciocniri petrecute în Caucazul de Sud în aproape trei decenii au stârnit temerea că luptele s-ar putea transforma într-un război extins în care să fie atrase și Rusia, și Turcia, un aliat al Azerbaidjanului. Totodată, ele reprezintă un risc și pentru gazoductele care transportă petrol și gaz din Azerbaidjan către piețele internaționale.

Biroul procurorului general din Azerbaidjan susține că, în Barda, 21 de persoane au fost ucise și alte 70 rănite.

În vârstă de 35 de ani, Aisel Huseynova, o femei casnică care locuiește în oraș, susține că a auzit două explozii în timp ce se află la cumpărături alături de fiul său. A doua izbitură a fost atât de puternică, încât femeia a căzut la podea.

„Când mi-am recăpătat cunoștința, eram deja în ambulanță. Am o rană la picior și la mână. Fiul meu nu era cu mine. Nu știu unde este”, a declarat femeia de pe patul de spital.

Serviciul de salvare și urgențe din regiunea aflată sub control armean Nagorno-Karabah susține că obuzele au căzut pe Stepanakert, cel mai mare oraș al enclavei. Departamentul susține că un civil a fost ucis, în timp ce alți doi au fost răniți ca urmare a bombardamentelor dintr-un alt oraș, Shushi.

Ministerul armean al Apărării a mai precizat și că o maternitate din Stepanaker a fost lovită. Deocamdată, nu au fost raportate victime.

Angela Frangyan, o producătoare de filme documentare în Stepanakert, a afirmat că a auzit „cel puțin două bombardamente puternice”.

„Când m-am apropiat de spital, am văzut geamuri sparte și tavane deteriorate, și un doctor plângând”, a spus ea pentru Reuters prin telefon.

Totodată, miercuri, Ministerul armean al Apărării a confirmat că Azerbaidjan a capturat orașul strategic Gubadli între enclavă și granița iraniană, în ceea ce a părut să fie un câștig militar care ar putea face găsirea unei soluții diplomatice și mai anevoioasă.

La nivel internațional, regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută ca fiind parte din Azerbaidjan, dar este populată și controlată de etnici armeni. Circa 30.000 de persoane au fost ucise în războiul petrecut în regiune în 1991-1994.

Azerbaidjan respinge orice fel de soluție care ar lăsa controlul asupra enclavei în mâinile armenilor și consideră că Nagorno-Karabah este ocupată ilegal, astfel că a cerut stabilirea unui calendar de retragere a forțelor armene. În schimb, Armenia consideră că teritoriul este parte din patria sa istorică și spune că populația de acolo are nevoie de protecție.