O pastilă foarte populară în pandemie se dovedește a avea efecte secundare. Medicamentul creşte riscul de infarct sau accident vascular

O pastilă foarte populară în pandemie se dovedește a avea efecte secundare. Medicamentul creşte riscul de infarct sau accident vascular
Paracetamolul poate avea avea efecte secundare (FOTO- Pixabay)

Persoanele cu hipertensiune arterială care iau paracetamol pe bază de rețetă ar putea crește riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral, sugerează un studiu citat de BBC.

Medicii ar trebui să se gândească la riscurile și beneficiile pentru pacienții care iau medicamentul timp de mai multe luni, spun cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh.

Administrarea analgezicului doar pentru dureri de cap și febră este sigură, subliniază aceștia.

Alți experți spun că sunt necesare cercetări pe mai mulți oameni, la un interval de timp mai lung pentru a confirma concluziile.

Studiul a urmărit 110 voluntari

Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru dureri ușoare, dar este prescris și pentru gestionarea durerii cronice, în ciuda puținelor dovezi ale beneficiului său pentru utilizarea pe termen lung.

Studiul a urmărit 110 voluntari. Acestora li s-a cerut să ia 1 g de paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni – o doză obișnuită pentru pacienții cu durere cronică – și apoi pastile inactiv, sau placebo, timp de încă două săptămâni.

Studiul a arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, „unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral”, a spus profesorul James Dear, farmacolog clinic la Edinburgh.

Utilizarea pe termen scurt este mai sigură

„Dacă sunteți îngrijorați de riscurile medicamentelor pentru durere, ar trebui să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a vă explora opțiunile.” a spus dr. Benjamin Ellis, reumatolog consultant la Versus Artrita.

Investigatorul principal Dr. Iain MacIntyre, consultant în farmacologie clinică, la NHS Lothian, a spus: „Nu este vorba despre utilizarea pe termen scurt a paracetamolului pentru dureri de cap sau febră, ceea ce este, desigur, bine”.

Deși utilizarea pe termen scurt este mai sigură, unii experți susțin că este nevoie de mai multe studii pentru a confirma acest lucru.

Urmăriți B1TV.ro și pe