O proteină ar putea fi cheia luptei cu epidemia de coronavirus. Rezultatele unui studiu clinic efectuat în Marea Britanie, pe cale să „schimbe regulile jocului”

O proteină ar putea fi cheia luptei cu epidemia de coronavirus. Rezultatele unui studiu clinic efectuat în Marea Britanie, pe cale să „schimbe regulile jocului”
Foto: Hepta - Zuma Press / Serhii Hudak

Compania britanică Synairgen, cu sediul în Southampton, susține că rezultatele preliminare ale unui studiu clinic pe care îl desfășoară arată că un anume tratament pentru COVID-19 reduce substanțial numărul pacienților ce au nevoie de îngrijire intensivă. Tratamentul folosește o proteină numită interferon beta, pe care corpul o produce atunci când are o infecție virală. Proteina e introdusă direct în plămânii pacienților cu coronavirus, cu ajutorul unui nebulizator.

Synairgen susține că a făcut o descoperire majoră în tratamentul pacienților infectați cu coronavirus

Primele rezultate arată că tratamentul cu interferon beta a redus cu 79% șansele ca starea unui pacient COVID-19 să se înrăutățească, necesitând ventilație.

În plus, pacienții aveau de două sau trei ori mai multe șanse să se recupereze până la punctul în care activitățile lor zilnice să nu fie afectate de boală, susține Synairgen.

De asemenea, timpul petrecut în spitale s-a redus în medie cu o treime în cazul pacienților care au luat medicamentul, respectiv o scădere între șase și nouă zile.

La studiu au participat 101 voluntari, pacienți cu coronavirus din nouă spitale britanice. Jumătate au primit tratamentul, iar celalaltă jumătate o substanță inactivă (placebo).

Rezultatele nu au fost publicate încă într-un jurnal de specialitate și deocamdată datele complete nu au fost arătate. Dar dacă rezultatele sunt așa cum spune compania, atunci este un pas important în găsirea unui tratament pentru infecțiile cu coronavirus, precizează BBC.

Tom Wilkinson, specialistul responsabil de acest studiu, afirmă că dacă rezultatele vor fi confirmate și de alte cercetări, atunci tratamentul „va schimba regulile jocului”.

„Nu ne puteam aștepta la un rezultat mai bun decât acesta”, a declarat și Richard Marsden, director executiv al Synairgen.

El a catalogat rezultatele drept „o descoperire majoră în tratamentul pacienților COVID-19”.

Marsden a precizat că Synairgen urmează să prezinte rezultatele studiului autorităților în domeniul medical din toată lumea, pentru a vedea de ce alte informații mai au nevoie pentru a aproba oficial tratamentul.

Procesul ar putea dura luni întregi, deși guvernul britanic, la fel ca altele, a transmis că va lucra pe cât de repede posibil pentru a aproba tratamentele. OK-ul ar putea fi dat în regim de urgență, așa cum s-a întâmplat în cazul Remdesivirului, în luna mai.

O altă posibilitate este ca tratamentul să fie dat unui număr mai mare de pacienți, iar efectele să fie atent monitorizate pentru a confirma dacă acesta este sigur sau nu. Dacă va primi apoi acceptul, va fi fabricat în cantități mari. Marsden se așteaptă ca Synairgen să poată livra 100.000 de doze pe lună până în iarnă.

Cum funcționează tratamentul anti-COVID-19 pe bază de interferon beta

Interferon beta face parte din prima linie de luptă a organismului cu virusurile, avertizând că urmează un atac viral. Se pare că SARS-CoV-2 împiedică organismul să producă o cantitate suficientă din această proteină și, astfel, păcălește sistemul imunitar.

Tratamentul include o formulă anume de interferon beta introdusă pe căile respiratorii cu ajutorul unui apart cu aerosoli. Introducerea directă a proteinei în plămâni declanșează un răspuns antiviral puternic, inclusiv în cazul pacienților care au deja sistemul imunitar slăbit.

Interferon beta este folosit, în general, în cazul celor care suferă de scleroză multiplă, preciează BBC.

„Rezultatele par impresionante. Și chiar dacă doar 100 de voluntari au participat, o reducere cu 79% a severității bolii ar putea indica o adevărată schimbare a regulilor jocului. Ar fi bine să vedem rezultatele complete, pentru a ne asigura că studiul s-a făcut riguros. Un numă mic (de participanți) înseamnă un grad mai redus de certitudine asupra beneficiilor în cazul persoanelor cu diverse riscuri. O astfel de muncă ar însemna un studiu clinic mai amplu, dar, chiar și așa, rezultatele sunt foarte încurajatoare”, a declarat Naveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea din Glasgow.

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus la nivel mondial se apropie de 14,7 milioane, dar mai bine de 8,7 milioane dintre acestea s-au vindecat deja. Circa 610.000 de oameni au decedat în urma infecției cu SARS-CoV-2. În România, bilanțul epidemiei a ajuns luni la 38.139 de infectări și 2.038 decese.