O universitate americană a câștigat în instanță dreptul de a impune studenților vaccinarea împotriva COVID-19

O universitate americană a câștigat în instanță dreptul de a impune studenților vaccinarea împotriva COVID-19
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cerința de vaccinare obligatorie  a Universității Indiana impusă studenților va rămâne valabilă, cel puțin pentru începutul semestrului de toamnă. Un judecător federal s-a alăturat universității într-un aviz emis luni dimineață devreme, după ce opt studenți au contestat decizia universității publice ca toți studenții și angajații să primească un vaccin împotriva COVID-19 înainte de începerea semestrului de toamnă.

Politica Universității Indiana, anunțată în această primăvară, va impune ca toți studenții, facultățile și personalul din semestrul de toamnă să fie complet vaccinați fie până pe 15 august, fie când se întorc în campus după 1 august, scrie usatoday.com.

Universitatea va recunoaște anumite scutiri medicale și religioase de la cerința sa. Avocatul studenților, James Bopp Jr., a susținut în instanță săptămâna trecută că cerința de vaccinare încalcă drepturile studenților la integritatea corporală, alegerea informată a tratamentului medical și libertatea religioasă, obligându-i în esență să aleagă între vaccinarea și continuarea educației la IU . Avocatul lor pregătește acum o contestație.

Într-un caz, studenții i-au cerut judecătorului Damon Leichty de la Curtea Districtuală a SUA să acorde o hotărâre preliminară care blochează universitatea să nu solicite vaccinul înainte de începerea semestrului de toamnă.

După revizuirea a peste o sută de mărturii depuse și trei ore de ceartă, Leichty a respins „remediul extraordinar al unei măsuri preliminare, înainte de a fi judecat pe fond”.

Leichty a scris într-o opinie de 100 de pagini că studenții nu au arătat că vor suferi daune ireparabile în conformitate cu cerința de vaccinare și că acea universitate a acționat în mod rezonabil în interesul sănătății publice a studenților și angajaților săi.

„Universitatea le oferă studenților o alegere dificilă – luați vaccinul sau solicitați o scutire sau amânare, transferați-vă la o altă școală sau renunțați cu totul la școală pentru un semestru”, a scris Leichty. „Dar, această alegere dificilă nu înseamnă constrângere.”

Avocații pentru IU au declarat în instanță săptămâna trecută că universitatea a adăugat o cerință de vaccinare ca mijloc de a exercita ceea ce oficialii federali din domeniul sănătății descriu ca fiind cel mai bun mod de a proteja oamenii de contractarea coronavirusului.

Ultima oră
20:10 - CSM anunţă declanşarea concursurilor de admitere în INM şi magistratură
20:09 - Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană: Localnicii doreau să lucreze în continuare la exploatare minieră. Dacă România nu vrea să pună în valoare rezerva sa de aur și argint, respectăm decizia (VIDEO)
19:47 - Șofer filmat în timp ce merge pe contrasens pe Autostrada Transilvania. Poliția îl caută
19:40 - Kelemen Hunor, despre desființarea SIIJ: Coaliția continuă discuțiile. Astăzi nu am depășit blocajul
19:39 - Un avion s-a prăbușit în apropierea unui teren de golf în SUA. Nu există supraviețuitori
19:15 - Kelemen Hunor: Eu aș fi de acord cu măsuri mult mai dure pentru stimularea vaccinării. Trebuie să reducem cât de mult posibil efectul valului 4
19:13 - Stelian Ion: Lansăm în dezbatere publică modificările aduse Codului penal și Strategia Naţională Anticorupţie pentru perioada 2021-2025
18:52 - Premierul Florin Cîţu a discutat cu secretarul pentru Comerţ al SUA: „Am exprimat angajamentul României faţă de agenda noastră comună de prosperitate şi democraţie”
18:51 - Pavel Popescu desființează speculațiile despre cazul fostei dansatoare din buric: „Este un scenariu mizerabil creat în spațiul public. A apărut pe site-ul deținut de contracandidatul meu. Nero, când a părăsit Roma, a dat foc Romei” (VIDEO)
18:18 - AUR pregătește o lege privind LGBTQ+ similară cu cea din Ungaria. Claudiu Târziu: Susținem familia și valorile creștine. Activiștii LGBTQI nu au ce căuta în școlile și grădinițele din România