Obiectivele Rusiei în războiul din Ucraina trec dincolo de Donbas, spune Serghei Lavrov

Obiectivele Rusiei în războiul din Ucraina trec dincolo de Donbas, spune Serghei Lavrov
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că „sarcinile” militare ale Moscovei în Ucraina acum au depășit regiunea Donbas, în cel mai clar mesaj de până acum care arată că obiectivele sale de război s-au extins în ultimele cinci luni, relatează Reuters.

Serghei Lavrov: Obiectivele Rusiei în războiul din Ucraina trec dincolo de Donbas

Într-un interviu pentru agenția rusă de stat RIA Novosti, șeful diplomației ruse a spus că realitățile geografice s-au schimbat după momentul în care negociatorii ruși și cei ucraineni au purtat discuții în Turcia, în finalul lunii martie, tratative care nu au reușit să producă vreun rezultat.

La acel moment, susține el, atenția era concentrată pe așa-zisele „republici populare” Donețk (DPR) și Lugansk (LPR), două entități separatiste din estul Ucrainei care și-au autoproclamat independența și de pe care Rusia dorește să alunge forțele ucrainene.

„Acum geografia este diferită, sunt departe de a fi doar DPR și LPR, sunt de asemenea regiunile Herson și Zaporojie și o serie de alte teritorii”, a afirmat Serghei Lavrov, referindu-se la inclusiv teritoriile ucrainene din afara regiunii Donbas pe care forțele ruse le-au ocupat parțial sau integral.

„Acest proces continuă logic și persistent”, a mai spus oficialul rus, adăugând că Rusia ar putea fi nevoită să meargă și mai în profunzimea Ucrainei.

Dacă Occidentul, dintr-o „furie impotentă” sau dintr-o dorință de a agrava situația și mai mult, continuă să furnizeze Ucrainei armament cu rază lungă de acțiune ca HIMARS, „asta înseamnă că sarcinile geografice se vor extinde încă mai departe de linia actuală”, susține Serghei Lavrov.

Rusia nu îi poate permite președintelui ucrainean Volodimir Zelenski sau „oricui îl înlocuiește” să amenințe teritoriul rus sau DPR și LPR cu sisteme cu rază și mai lungă de acțiune, a continuat ministrul rus al afacerilor externe.

Serghei Lavrov a devenit astfel cel mai înalt oficial rus care vorbește deschis despre obiectivele din războiul Rusiei în termeni teritoriali, la aproape cinci luni de la momentul în care președintele rus Vladimir Putin lansa o invazie armată negând că Moscova intenționează să ocupe teritoriul Ucrainei.

La acel moment, Vladimir Putin susținea că obiectivul Rusiei este să demilitarizeze și să „denazifice” Ucraina, o poziție respinsă de Kiev și de Occident ca fiind un simplu pretext pentru un război de expansiune teritorială de sorginte imperialistă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
16:00 - Google trebuie să elimine informațiile „evident inexacte” din rezultatele căutării sale, în conformitate cu o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene
15:59 - Starea sănătății lui Bruce Willis se deteriorează rapid, familia actorului speră la un miracol de Crăciun
15:53 - Eugen Tomac: E cea mai mare umilință la care suntem supuși în calitate de stat UE. Poate acum vor înțelege Parlamentul, Guvernul și Președintele că relația cu UE nu se rezumă doar la subvenții și drept de muncă în alte state
15:36 - S-a votat! Croația va intra în Schengen începând cu 1.1.2023
15:34 - A sfidat toate regulile de circulație: comportamentul haotic în trafic al unui șofer din județul Hargita i-a îngrozit pe toți
15:28 - Ligia Deca, după ce a aflat că bugetul ministerului pe care-l conduce e la un minim istoric de 2,1%: E acoperitor pentru funcționarea normală. În 2013 spunea că 6% din PIB pentru Educație e singura șansă pentru o democrație funcțională
15:24 - Austria și Olanda au blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, la votul decisiv din JAI
15:16 - Amenzi pentru șoferii care făceau drifturi în Poiana Brașov. Legea prevede amenzi de până la 725 de lei pentru „derapaje controlate, în vederea întoarcerii și rotirii autovehiculului”
15:13 - Ploiești: peste 130.000 de apartamente fără căldură furnizată în sistem centralizat. „E o minciună, avem gaz”
15:03 - Ramona Olaru și Cătălin Cazacu și-au spus adio după un an de relație, chiar în prag de Sărbători: „Nu ne mai vorbim de destul timp”