Occidentul, în așteptarea anchetei din Siria. Premierul britanic: „Lumea nu poate sta deoparte”

Occidentul, în așteptarea anchetei din Siria. Premierul britanic: „Lumea nu poate sta deoparte”
Lumea nu poate sta deoparte. Este declaraţia premierului britanic, David Cameron, după ce trimisul special ONU-Liga Araba in Siria a declarat că este limpede că în atacul din 21 august din estul Damascului s-a...

Lumea nu poate sta deoparte. Este declaraţia premierului britanic, David Cameron, după ce trimisul special ONU-Liga Araba in Siria a declarat că este limpede că în atacul din 21 august din estul Damascului s-a utilizat o substanță chimică ce a ucis sute de persoane.

În caz de intervenţie militară internaţională în Siria, România va putea contribui politic, militar, umanitar sau economic. Consilierul prezidenţial Iulian Fota a declarat la RFI că Bucureştiul este pregătit inclusiv pentru evacuarea românilor din Siria, dacă va fi nevoie.

Guvernul britanic a anunţat însă miercuri că nu va fi nicio acţiune militară în Siria înainte de prezentarea rezultatelor anchetei ONU.

Vorbind la Geneva despre atacul din Damasc, Lakhdar Brahimi a afirmat că „pare că un fel de substanţă a fost utilizată pentru a omorî multe persoane. Sute. Clar peste 100, unii spun 300, alţii 600, poate 1.000, poate peste 1000″.

Declarațiile lui Brahimi vin în contextul în care o echipă de investigatori ONU se află în Damasc, încercând să elucideze circumstanțele atacului de la 21 august.

La aceeaşi concluzie pare să fie ajuns şi premierul britanic, David Cameron, care a postat pe twiter un mesaj potrivit căruia şi consiliul de apărare din care face parte a decis că regimul Bashar al Assad s-ar afla în spatele atacului chimic.

„Lumea nu poate sta deoparte”, a declarat prim-ministrul britanic David Cameron, citat de BBC.

Într-o evoluție paralelă, Israelul își desfășoară toate sistemele de aparare antirachetă, ca precauție față de posibile atacuri de răzbunare ale Siriei, după ce Occidentul își duce la îndeplinire operațiunile militare.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, a declarat că o intervenție a SUA în Siria ar reprezenta un dezastru pentru regiune. Puterile occidentale se pregătesc să lanseze un atac asupra regimului de la Damasc, motivând că acesta a folosit arme chimice asupra rebelilor și populației civile.

În același timp, Rusia se pregătește să retragă personalul din portul Tartus, de pe coasta mediteraneană a Siriei. Personalul din baza rusă din Tartus s-ar fi urcat deja pe vasul de reparații staționat aici, care va fi escortat de vasele de război ruse.

Statele Unite au exclus posibilitatea unei intervenţii militare unilaterale în Siria şi au discutat cu aliaţii lor despre posibile atacuri care ar putea dura mai mult de o zi, a declarat un oficial american de rang înalt, citat de AFP.

Atacuri cărora, dacă li se va da undă verde, ar putea fi susţinute şi de România.

„Dacă aliaţi ai noştri vor stabili intervenţia în Siria România va fi solidară cu aliaţii ei din NATO şi UE. Până atunci, România foloseşte un singur cuvânt: prudenţă”, a declarat Traian Băsescu, miercuri.

Consilierul prezidenţial Iulian Fota a declarat că, în caz de intervenţie militară internaţională în Siria, România ar putea putea contribui pe mai multe planuri.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)