Occidentul trebuie să trateze Rusia „cu respect ”– Concluzia întâlnirii lui Putin cu Lukașenko la Soci

Occidentul trebuie să trateze Rusia „cu respect ”– Concluzia întâlnirii lui Putin cu Lukașenko la Soci
Foto: Hepta- Sputnik / Gavriil Grigorov

Occidentul trebuie să trateze Rusia „cu respect”, a declarat luni preşedintele rus Vladimir Putin, la o întâlnire cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, în staţiunea rusă Soci, de la Marea Neagră, transmite EFE.

Viitorul Europei este alături de Rusia și Belarus

„Ele (ţările europene) au ceea ce noi putem cumpăra: tehnologii şi alte lucruri. Ce altceva le mai trebuie?”, s-a întrebat retoric şeful statului din Belarus, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat.

Liderul de la Kremlin a continuat gândul omologului său și a declarat că șările europene trebuie „să îi trateze cu respect”.

Dincolo de situația din regiune, la întâlnirea de luni, Putin a propus să fie dezbătute întrebări de ordin economic, cum ar fi planuri comune în domeniul alimentar și al fertilizanților.

„Alimente, fertilizanţi… Vor cumpăra. Deja cumpără. Ce-i drept, este mai complicat (din cauza sancţiunilor occidentale)… Vom găsi căi şi le vom vinde. Preţurile au crescut, dar nu din vina noastră”, a susţinut Lukanşenko, care i-a mulţumit lui Putin pentru că l-a invitat la reuniunea de la Soci, notează Agerpres.

Lukașenko a subliniat că vor fi găsite „toate soluțiile” în cadrul discuțiilor cu omologul rus.

„Cauza noastră este justă. Vom învinge! Nu avem altă soluție!”, a menționat președintele din Belarus.

Lukașenko a comentat cu Putin mobilizarea parțială a rezerviștilor

Cei doi lideri au discutat și despre subiectul mobilizării parțiale, bagatelizând importanța faptului că tinerii fug în străinătate pentru a evita încorporarea.

„Rusia are resurse pentru a mobiliza 25 de milioane, așa că 30.000 sau 50.000 n-au decât să fugă. Să fugă, căci se vor întoarce. Râmâne doar de stabilit ce-i de făcut cu ei”, a comentat liderul de la Minsk.

În acest context, Lukașenko a menționat că nu și-a făcut griji în 2020, când mii de belaruși au părăsit țara după scrutinul prezidențial, care a fost calificat drept fraudulos de opoziție și comunitatea internațională.

„Majoritatea cer să-i primim înapoi”, a completat Lukașenko.

În perioada 15-16 septembrie, liderii Rusiei și Belarus au participat la summitul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, care a fost organizat în Uzbekistan.

Urmăriți B1TV.ro și pe