Ofensiva USL continuă să fie dezbătută în presa străină. El Pais: Guvernul român atacă pentru a controla instituțiile statului

Ofensiva USL continuă să fie dezbătută în presa străină. El Pais: Guvernul român atacă pentru a controla instituțiile statului
Presa străină continuă să dezbată pe larg tensiunile politice de pe scena politică românească. După Deutsche Welle, Reuters și AFP, subiectul a fost preluat chiar și de publicații de peste ocean. Cotidianul ...

Presa străină continuă să dezbată pe larg tensiunile politice de pe scena politică românească. După Deutsche Welle, Reuters și AFP, subiectul a fost preluat chiar și de publicații de peste ocean.

Cotidianul francez Le Figaro relatează pe larg despre schimbarea preşedintelui Senatului, acţiune a cărei legalitate este contestată de specialiştii în drept şi opoziţia democrat-liberală, care a catalogat gestul drept o lovitură de stat. Revocarea lui Vasile Blaga s-a produs în cadrul unei sesiuni extraordinare neprogramate, precizează jurnaliştii francezi.

Jurnaliștii de la Chicago Tribune au preluat un articol intitulat „Cea mai înaltă Curte a României spune că Guvernul ameninţă statul de drept„, în care se notează că judecătorii Curţii Constituţionale au înştiinţat deja organismele europene de această încălcare a independenţei sale şi a separării puterilor în stat. Instabilitatea de pe scena politică a paralizat procesul decizional şi a dus la amânarea unor reforme importante, se arată în acelaşi articol.

”Guvernul român a lansat un atac pentru a controla instituțiile statului” titrează El Pais, jurnalul spaniol care a publicat și declarațiile premierului Victor Ponta care spunea că va demisiona dacă se va dovedi că teza sa de doctorat este un plagiat.

Schimbarea șefului Senatului, precum și reacția președintelui Traian Băsescu au fost comentate încă de marți în presa străină.

Astfel, Reuters a scris că USL amenință statul de drept și că disputele politice ”au paralizat procesul decizional.” Jurnaliștii memnționează și că astfel vor fi întârziate reformele convenite cu FMI.

Probabil cei mai radicali în caest sens au fost germanii de la Deutsche Welle, care compară acțiunile USL cu nazismul.

”Simplu, direct şi eficient, pentru uciderea democraţiei şi a statului de drept. Acesta este drumul pe care s-a hotărât să-l parcurgă cu viteza fulgerului cuplul Ponta-Antonescu. Concomitent, s-a anunţat iniţierea unor paşi care să ducă la restructurarea CCR după chipul şi asemănarea USL – şi la suspendarea preşedintelui Băsescu, continuă jurnaliştii. O situaţie similară s-a înregistrat şi în Germania lui Hitler” arată cotidianul german.