Oficial american: Statul Islamic produce și folosește armament chimic în Siria și Irak

Oficial american: Statul Islamic produce și folosește armament chimic în Siria și Irak
Foto: thedailybeast.com

Gruparea jihadistă Stat Islamic produce și folosește armament chimic în Irak și Siria, este de părere Guvernul SUA, potrivit unui oficial american.

Acesta a declarat pentru BBC că SUA a identificat cel puțin 4 incidente care arată că Statul Islamic a folosit agenţi ai gazului muştar (iperită – un agent chimic de primă clasă),  folosite sub formă de pudră.

„Folosesc (gaz) muştar. Ştim acest lucru”, a declarat oficialul citat. Afirmația este întărită de dovezile găsite la frontiera dintre Turcia și Siria de o echipă BBC.

Oficialul citat a declarat că, în opinia comunităţii de informaţii, există trei posibile explicaţii ale modului în care SI şi-a procurat agentul chimic mortal, cea mai plauzibilă variantă fiind aceea că substanța e produsă chiar de membrii grupării.

„Apreciem că au o mică celulă de cercetare în domeniul armamentului chimic prin care încearcă (să producă acest tip de armament) şi să-l perfecţioneze”, a declarat acest oficial.

Alte teorii susțin că armamentul a fost ascuns în Irak sau Siria, deși este puțin probabil deorece armata americană l-ar fi descoperit, mai susține oficialul.

O altă variantă este aceea că Statul islamic să fi preluat armanantul chimic de la Guvernul Sirian, înainte ca acesta să fie obligat să își predea stocurile.

Guvernul statelor Unite achetează folosirea armelor chimice, însă oficialul a declarat că există deja sufieciente dovezi care susțin acuzațiile.

Siria ar trebui să nu mai dețină armament chimic, după ce Guvernul a predat 1.180 de tone de agenţi toxici Organizaţiei pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC), într-un proces încheiat anul trecut.

ONU a lansat luna trecută o anchetă care să stabilească ce grupări folosesc astfel de armament.

Generalul american de brigadă Kevin Killea declara, la sfârşitul lui august, că Statele Unite au găsit urme de iperită, pe obuze folosite de către gruparea Statul Islamic într-un atac împotriva forţelor kurde, în nordul Irakului.