Oficial polonez: Vladimir Putin voia să invadeze Ucraina încă din 2008

Oficial polonez: Vladimir Putin voia să invadeze Ucraina încă din 2008
Foto: nbcnews.com

Vladimir Putin a vrut să invadeze Ucraina încă din 2008. Afirmaţia a fost făcută de un oficial polonez, care a declarat că liderul de la Kremlin a propus ţării sale să împartă cu Rusia teritoriul ucrainean.

Preşedintele Camerei inferioare din Parlamentul polonez, Radoslaw Sikorski, a declarat pentru site-ul american Politico.com că Vladimir Putin l-a abordat pe fostul premier polonez, Donald Tusk, şi i-a propus ca cele două ţări să împartă Ucraina.

„Putin vrea ca Polonia să angajeze trupe în Ucraina. Acesta este unul dintre primele lucruri pe care Putin i le-a spus premierului meu Donald Tusk când a vizitat Moscova. A spus că Ucraina este o ţară artificială, că Liov este un oraş polonez şi de ce să nu rezolvăm împreună. Din fericire, Tusk nu a răspuns. Ştia că este înregistrat.” , a declarat oficialul polonez.

Sikorski, care era ministru de Externe la vremea respectivă, spune că Rusia face planuri din 2013 pentru anexarea regiunilor Zaporoje, Dnipropetrovsk şi Odesa.

„Ruşii pur şi simplu nu pot accepta existenţa Ucrainei ca naţiune. Dar dacă vor să meargă împotriva naţionalismului ucrainean, ei bine, n-au decât. Ruşii pot lua întregul teritoriul al Novorusiei uşor, dar vor avea în coaste o Ucraină care se va înarma, care va fi văzută de întrega lume ca adevărata Ucraină, iar o parte considerabilă a populaţiei va susţine Ucraina adevărată.” , a adăugat Radoslaw Sikorski.