Oficial ucrainean: „Mariupol este acum în Evul Mediu. Oamenii își spală hainele în bălțile de pe străzi”

Oficial ucrainean: „Mariupol este acum în Evul Mediu. Oamenii își spală hainele în bălțile de pe străzi”
Foto: Hepta/Zuma Press / Maximilian Clarke.

Petro Andrișcenko, consilierul primarului ucrainean al orașului Mariupol, a declarat vineri despre condițiile de trai din oraș, care reprezintă orașul-port ocupat de armata rusă, că acestea au devenit acum „medievale”, potrivit CNN.

Conform acestuia, forțele ruse construiesc un „lagăr militar” la Mariupol și nu lasă localnicii să părăsească orașul.

Orașul Mariupol a ajuns ca în Evul Mediu

„Mariupol este acum în Evul Mediu. Aprovizionarea cu apă este disponibilă doar în 2-3% din gospodăriile orașului. Oamenii își spală hainele în bălți pe străzi”, a declarat Petro Andrișcenko pentru televiziunea națională din Ucraina.

„Riscul de răspândire a bolii crește pe zi ce trece. Există informații că oamenii vin la medici cu simptome asemănătoare dizenteriei sau holerei”, a precizat acesta.

Recent, primarul din Mariupol a vorbit despre situația din oraș, spunând că există dovezi ale unui focar de holeră și că zeci de oameni ar putea fi bolnavi.

Consilierul a mai adăugat că „Plecarea de la Mariupol este posibilă doar în Rusia. Îi sfătuim pe oameni să plece, dar pe cont propriu și nu în coloane oficiale, și apoi să meargă spre țările baltice sau Georgia. Îi sfătuim pe oameni să conducă non-stop și să treacă frontiera cât de curând”.

Peste 12.000 de obiecte explozibile au fost găsite

Ministerul rus al Apărării a susținut că portul Mariupol a fost complet deminat și a început să funcționeze din nou, potrivit BBC.

Igor Konașenkov, un reprezentant al ministerului, a declarat că lucrările de deminare și demilitarizare a portului au fost finalizate, potrivit presei din Rusia.

Agenția de presă Tass a citat ministerul rus al apărării care a declarat că peste 12.000 de obiecte explozive și arme au fost găsite și dezamorsate.

La sfârșitul lunii mai, administrația prezidențială ucraineană a raportat „bătălii crâncene” în jurul orașului industrial Severodonețk din regiunea Lugansk, un oficial militar de vârf afirmând că bombardamentele orașului au crescut „exponențial”.

Potrivit declarației, șase civili au murit și opt au fost răniți în regiune pe fondul intensificării luptelor.

„Trupele ruse sunt foarte apropiate; pot deja să tragă”, a spus el. „Lupta a avut loc ieri la periferia orașului. Forțele [rusești] sunt transferate aici din diferite regiuni — de la Harkov, Mariupol, chiar și de la Donețk pentru a trece cu orice preț în regiunea Lugansk”.

Urmăriți B1TV.ro și pe