Temerile legate de holeră au determinat instituirea carantinei în Mariupol, potrivit unui oficial

Temerile legate de holeră au determinat instituirea carantinei în Mariupol, potrivit unui oficial
Mariupol, 27 aprilie 2022. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Kudenko

În Mariupol – orașul port din sud-estul Ucrainei, aflat în ruină și ocupat de Rusia – temerile legate de bombardamentele constante au făcut loc unor amenințări tăcute: Apa plină de bacterii și epidemia de holeră, potrivit The Washington Post.

Trupurile în descompunere contaminează sursele de apă potabilă

Liderii locali exilați ai orașului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la aprovizionarea cu apă de săptămâni întregi, iar luni, consilierul primarului Petro Andryushchenko a declarat că trupurile în descompunere și grămezile de gunoi contaminează sursele de apă potabilă, lăsând locuitorii vulnerabili în fața holerei, dizenteriei și altor afecțiuni.

Oficialii ruși care conduc acum orașul au impus recent o carantină, a declarat Andriușcenko într-o apariție la televiziunea ucraineană. El nu a detaliat măsurile, iar declarația sa nu a putut fi verificată, dar a spus că situația umanitară de acolo se înrăutățește.

Combinatul Azovstal din Mariupol, Ucraina. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ilya Pitalev

„Cadavrele putrezesc sub dărâmăturile a sute de clădiri înalte. Și literalmente otrăvesc aerul”, a scris consiliul municipal pe Telegram. Experții în sănătate publică au avertizat că încălzirea vremii și războiul prelungit ar putea expune Ucraina – pe soldații și civilii săi – la boli infecțioase, făcând trecerea la o nouă fază a conflictului în care autoritățile să fie obligate  se confrunte și cu focare de boli. Zonele cele mai expuse la risc, au declarat oficialii, sunt regiunile ocupate ale țării, unde luptele îndelungate au lăsat sistemele sanitare în ruină.

Consiliul din Mariupol a avertizat că ar putea fi alte mii de morți în rândul civililor

Holera, care se răspândește prin alimente și apă contaminate, este o infecție diareică acută care poate fi fatală dacă nu este tratată. Consiliul din Mariupol a avertizat că ar putea fi alte mii de morți în rândul civililor în cazul în care o epidemie ar răbufni necontrolat, ceea ce ar aduce și mai multă tragedie într-un oraș care a îndurat deja unele dintre cele mai brutale bombardamente rusești.

Foto: Hepta.ro

Pentru a avea acces la apă curată, locuitorii din Mariupol trebuie să stea la coadă ore întregi, a scris Andryushchenko pe Telegram, iar aceasta a fost disponibilă doar o dată la cel mult două zile. Într-un briefing de presă de luni, medicul sanitar șef al Ucrainei, Ihor Kuzin, a declarat că autoritățile naționale au început să monitorizeze potențialele focare de holeră din întreaga țară de la 1 iunie. El a spus că situația din Mariupol este deosebit de gravă.

Kuzin a estimat că deocamdată sunt suficiente medicamente și vaccinuri pentru a trata holera până în luna august

În alte părți ale Ucrainei, a spus Kuzin, forțele operative s-au grăbit să intre în zonele dezocupate pentru a începe să testeze apa și solul în încercarea de a preveni răspândirea bolilor. Provincia Kiev și vecina sa vestică, Zhytomyr, au fost deja inspectate, a spus el, alături de o mare parte din oblasturile Cernihiv și Sumy, la nord. Kuzin a estimat că sistemul de sănătate din țara sa are suficiente medicamente și vaccinuri pentru a trata holera cel puțin până în luna august.

Rusia pare să se pregătească, de asemenea, pentru posibilitatea unei epidemii de holeră, potrivit serviciului de informații militare din Ucraina. La începutul lunii mai, agenția a declarat că Moscova a instituit măsuri preventive suplimentare în regiunile care se învecinează cu Ucraina și a ordonat oficialilor locali să pregătească laboratoarele pentru cercetarea holeriei și să se asigure că unitățile medicale sunt pregătite să aplice „măsuri antiepidemice”.

Luna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că trimite vaccinuri împotriva holerei la Dnipro, un oraș din centrul Ucrainei, pentru a se pregăti pentru posibile focare de epidemie. Oficialii OMS au subliniat condițiile periculoase din Mariupol.

Urmăriți B1TV.ro și pe