Noua țintă a armatei lui Putin în Ucraina, după ce a ocupat Mariupol. Lupte crâncene în orașul industrial Severodonețk

Noua țintă a armatei lui Putin în Ucraina, după ce a ocupat Mariupol. Lupte crâncene în orașul industrial Severodonețk
Război în Ucraina, ziua 70: Rusia va boicota reuniunea Consiliului de Securitate al ONU. Borodianka, Ucraina, 5 aprilie 2022. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Matthew Hatcher

Administrația prezidențială ucraineană a raportat miercuri „bătălii crâncene” în jurul orașului industrial Severodonețk din regiunea Lugansk, un oficial militar de vârf afirmând că bombardamentele orașului au crescut „exponențial”.

Ucraina a raportat intensificarea luptelor în Lugansk

O declarație a administrației prezidențiale a raportat „bătălii aprige pentru Severodonețk”, cu bombardamente constante, adăugând: „Dimineața, cu sprijinul artileriei, ocupanții ruși avansează spre Severodonețk”.

Potrivit declarației, șase civili au murit și opt au fost răniți în regiune pe fondul intensificării luptelor, scrie cnn.

Serhiy Haidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a declarat că bombardamentele de la Severodonețk au „crescut exponențial” în ultimele ore.

„Trupele ruse sunt foarte apropiate; pot deja să tragă”, a spus el. „Lupta a avut loc ieri la periferia orașului. Forțele [rusești] sunt transferate aici din diferite regiuni — de la Harkov, Mariupol, chiar și de la Donețk pentru a trece cu orice preț în regiunea Lugansk”.

El a adăugat că „săptămâna viitoare este importantă; dacă nu reușesc până sâmbătă sau duminică, se vor epuiza, iar situația măcar se va stabiliza pentru noi”.

În altă parte în Ucraina, armata rusă a recunoscut miercuri că a lansat rachete de croazieră asupra țintelor din Dnipropetrovsk și Zaporizhzhia. O declarație a generalului-maior Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, a declarat că loviturile de pe Zaporizhzhia au vizat atelierele de producție ale uzinei Motor Sich, o instalație aerospațială.

Oficialii ucraineni au raportat anterior lovituri în Zaporizhzhia și Dnipropetrovsk fără a oferi detalii detaliate despre facilitățile vizate. Oficialii din Zaporizhzhia au postat ulterior un videoclip care arăta deteriorarea unui mall.

Porturile ucrainene, blocate de armata rusă

Rusia blochează porturile Ucrainei, crescând țările în Egipt, care se bazează aproape în totalitate pe importuri.

În acest context, prețurile mondiale la cereale au crescut anul acesta cu 50% și s-au apropiat de niveluri record. Porumbul a crescut cu 32%, iar soia – cu 26%.

În plus, resursele energetice devin din ce în ce mai scumpe. Iar deficitul de resurse energetice, la rândul său, accelerează inflația alimentară din cauza creșterii prețului îngrășămintelor, a căror producție utilizează gaze naturale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni
20:13 - Ministrul ucrainean de Externe: Tot ce-i rămâne Rusiei e să scuipe ameninţări. Își arată slăbiciunea / Noi suntem alături de Moldova prietenă pentru candidatura la UE
19:46 - Protest la Munchen înainte de Summitul G7: Mii de persoane au manifestat împotriva schimbărilor climatice și a războiului (VIDEO)
19:21 - Robert Glință, locul 4 la proba de 50 de metri spate, la Mondialele de Natație
19:06 - Grav accident în Capitală: Două maşini şi un troleibuz s-au ciocnit pe Calea Văcărești. Unul dintre autoturisme a ajuns pe linia de tramvai
18:54 - „Make Colţea great again!”, sloganul noului manager al Spitalului Colțea. Prioritățile medicului Bogdan Furtună: „Pacienții așteaptă de la noi un act medical de calitate, condiții decente și empatie”
18:25 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 26 iunie – 2 iulie. Berbecii sunt norocoșii zodiacului și li se permite o expansiune cu totul și cu totul ieșită din comun (VIDEO)
18:00 - Boris Johnson se teme că Ucraina va fi obligată să încheie o pace „rea” cu Rusia: Dacă Putin câștigă, vom suferi „un dezastru economic pe termen lung”
17:25 - Reacție la decizia-șoc din SUA: Guvernul francez vrea să înscrie dreptul la avort în Constituţie: „Pentru toate femeile, pentru drepturile omului, trebuie să gravăm asta în piatră”
16:50 - O destinație preferată de turiști: Lacul din România în care poţi face o baie rece, dar şi caldă în acelaşi timp