Oficialii de la Casa Albă nu cred că Ucraina poate recâștiga teritoriile pierdute

Oficialii de la Casa Albă nu cred că Ucraina poate recâștiga teritoriile pierdute
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, se adresează liderilor G7 prin link video. Foto: CNN

Oficialii de la Casa Albă își pierd încrederea că Ucraina va putea vreodată să-și ia înapoi toate pământurile pe care le-a pierdut în fața Rusiei în ultimele patru luni de război, au declarat oficiali americani pentru CNN.

Consilierii președintelui susțin că Zelenski trebuie să schimbe definiția „victoriei” ucrainene, luând în considerație faptul că țara poate avea un teritoriu semnificativ mai mic. Ei au subliniat că în acest mod nu încearcă să exercite presiune asupra Ucrainei ca aceasta să cedeze teritorii pentru a încheia războiul. Speranța, că forțele ucrainene vor fi capabile să recupereze bucăți semnificative de teritoriu într-o contraofensivă, încă există.

Teritoriul șării se poate reduce

„Dacă Ucraina poate prelua aceste teritorii este în mare parte, dacă nu în totalitate, o funcție a cât de mult sprijin le oferim”, a declarat un consilier al Congresului familiarizat cu deliberările.

El a menționat că Ucraina a cerut în mod oficial SUA un minim de 48 de sisteme de lansare multiplă de rachete, dar până în prezent li s-au promis doar opt de la Pentagon.

Alți oficiali consideră că forțele Ucrainei ar putea sfida din nou așteptările, ca în primele zile ale războiului cțnd au respins armata rusă la Kiev. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a rămas extrem de implicat cu omologii săi ucraineni și a petrecut ore întregi la telefon săptămâna trecută, discutând despre eforturile ucrainene de a recuceri teritoriul cu șeful apărării ucrainei și președintele șefilor de stat major general Mark Milley.

Președintele Biden se întâlnește cu aliații americani din Europa și adună liderii să rămână angajați în înarmarea și sprijinirea Ucrainei pe fondul luptei cu Rusia.

„Trebuie să rămânem împreună. Putin a contat de la început pe că NATO și G7 s-ar distra cumva, dar nu am făcut și nu vom face”, a spus Biden duminică în timp ce se afla la summitul G7.

Pierderi mari ale Ucrainei

Administrația de la Casa Albă a anunțat săptămâna trecută că Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari. De asemenea, este de așteptat ca SUA să anunțe săptămâna aceasta că achiziționarea unui sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer, numit NASAMS, cu rază medie și lungă de acțiune pentru Ucraina.

În ultimele săptămâni, Ucraina s-a luptat să respingă avansurile Rusiei în Donbas și a suferit pierderi uluitoare de trupe, ajungând la 100 de soldați pe zi. De asemenea, forțele ucrainene ard prin echipamentele și munițiile lor mai repede decât le poate furniza Occidentul și le poate antrena cu noi sisteme de arme standard NATO.

„Multe lucruri depind de faptul dacă Ucraina poate relua teritoriul cel puțin până la liniile de 23 februarie”, a spus Michael Kofman, expert militar rus la Centrul de Analize Navale. „Perspectiva este acolo, dar este contingentă. Dacă Ucraina poate ajunge atât de departe, atunci probabil că va lua restul. Dar dacă nu poate, atunci ar putea fi nevoită să reconsidere cum să obțină cel mai bine victoria”

Rusia ia tot mai mult teren

Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, a declarat că mai mult de jumătate din teritoriu este controlat de armata rusă, iar săptămâna trecută au capturat și terenul din jurul Lysychansk.

Veniturile din petrolul rusesc au crescut pe măsură ce prețurile petrolului au crescut vertiginos, chiar și pe fondul sancțiunilor dure impuse de Occident. SUA și aliații săi vor depunde efort pentru a plafona prețurile petrolului.

Zelensky a declarat la sfârșitul lunii trecute că va „considera că este o victorie ca statul nostru, de astăzi, să avanseze la linia din 24 februarie fără pierderi inutile”.

„Nu ne rămâne altă opțiune decât să mergem înainte – să ne eliberăm toate teritoriile”, a spus el într-o postare pe Telegram. „Trebuie să-i dăm afară pe invadatorii din regiunile ucrainene. Deși lățimea frontului este de peste 2.5000 km, simțim că deținem inițiativa strategică”, a dăugat el.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe