Oficialii SUA ar fi luat în calcul să trimită trupe ale forțelor speciale la ambasada americană din Kiev. Ce spune Pentagonul despre o eventuală revenire a militarilor americani în Ucraina

Oficialii SUA ar fi luat în calcul să trimită trupe ale forțelor speciale la ambasada americană din Kiev. Ce spune Pentagonul despre o eventuală revenire a militarilor americani în Ucraina
Foto simbol: Hepta.ro / DPA Images

Oficialii militari și diplomatici ai SUA au luat în calcul posibilitatea de a trimite trupe speciale la Kiev pentru a proteja proaspăt-redeschisa ambasadă americană, propuneri care ar plasa administrația Biden între dorința de a evita escaladarea prezenței militare americane în zona războiului din Ucraina și temerile legate de siguranța diplomaților americani, spun oficialii Statelor Unite, potrivit The Wall Street Journal.

Pentagonul spune că „nu a fost luată nicio decizie” cu privire la revenirea militarilor americani în Ucraina

Departamentul american al Apărării a precizat că „nu a fost luată nicio decizie” în această privință, conform The Hill.

Oficialii SUA au explicat că eventuala prezență a trupelor americane la ambasada din Kiev ar avea unicul scop de a apăra și de a asigura securitatea ambasadei, dar că planul încă nu a fost prezentat președintelui Joe Biden.

„Suntem în strânsă legătură cu colegii noștri de la Departamentul de Stat în ceea ce privește potențialele cerințe de securitate acum că au reluat operațiunile la ambasada din Kiev”, a explicat Pentagonul, duminică, pentru The Hill, „ dar nu a fost luată nicio decizie – și nu a fost dezbătută nicio propunere specifică – la nivelurile superioare ale departamentului cu privire la revenirea militarilor Statelor Unite în Ucraina în acel scop sau în orice alt scop”.

Dacă un astfel de plan ar face pași spre concretizare, inițiativa ar reprezenta o abatere de la promisiunea prezidențială inițială, în condițiile în care Joe Biden spunea că nu vor fi trimise trupe americane în Ucraina în contextul invaziei ruse.

La ora actuală, securitatea ambasadei americane la Kiev este asigurată de Serviciul de securitate diplomatică din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Administrația Biden încearcă să temporizeze îngrijorările legate de provocarea unor atacuri ruse asupra personalului american, menținând totodată suficiente forțe disponibile pentru a asigura extracția americanilor respectivi în eventualitatea în care atacurile escaldează la Kiev.

SUA anunța redeschiderea ambasadei din capitala ucraineană luna trecută, după vizita efectuată acolo de șeful diplomației americane, Antony Blinken, și șeful Pentagonului, Lloyd Austin. Ambasada a arborat steagul american miercuri.

În tot acest context, săptămâna trecută, Senatul SUA l-a confirmat pe Bridget Brink în funcția de ambasador al Statelor Unite în Ucraina. Veteranul diplomației americane fusese nominalizat pentru această poziție de către președintele Joe Biden.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni