Olanda acuză că avioane ruseşti au agresat o fregată în Marea Neagră

Olanda acuză că avioane ruseşti au agresat o fregată în Marea Neagră
Sursa foto: Pixabay

Ministrul olandez al apărării a declarat marți că avioanele de luptă ruse înarmate cu rachete aer-sol au hărțuit o fregată olandeză a marinei în Marea Neagră la începutul acestei luni, efectuând simulări de atacuri și blocând sistemele de comunicații.

Avioane de luptă ruse au hărțuit o fregată olandeză

Ministerul rus al apărării a declarat că a angajat  avioane de luptă și bombardiere pentru a împiedica fregata să intre în apele rusești, potrivit agențiilor de presă, citate de Reuters.

Armata rusă a declarat că avioanele de război au zburat la o distanță sigură de navă și în conformitate cu reglementările internaționale.

Ministerul apărării olandez a declarat că acțiunile rusești au avut loc pe o perioadă de cinci ore pe 24 iunie și au încălcat drepturile la utilizarea liberă a mării.

Fregata, Evertsen, naviga cu grupul britanic Carrier Strike Group, care în acel moment desfășura o patrulare în zonă.

Ministrul Apărării Ank Bijleveld-Schouten a numit acțiunea rusă „iresponsabilă”.

„Evertsen are tot dreptul să navigheze acolo”, a spus ea într-un comunicat. „Nu există nicio justificare pentru acest tip de act agresiv, care crește inutil șansele de accidente”. Ea a indicat că Olanda va ridica problema cu Rusia la nivel diplomatic.

Focuri de armă trase de Rusia asupra unei fregate britanice

În această lună, un alt incident diplomatic a luat prin surprindere comunitatea internațională. Rusia a tras „focuri de avertisment” în Marea Neagră împotriva unei nave a Marinei Britanice, Moscova acuzând că a intrat în apele teritoriale rusești.

Serviciul rus de știri, Interfax, a raportat că ministerul apărării a declarat: „Distrugătorul (apărătorul britanic al HMS) a fost avertizat că va fi folosit armament în cazul încălcării frontierelor rusești. Nu a reacționat la avertisment”.

Prin urmare, o „navă de patrulare de frontieră” rusă a „tras focuri de avertizare” și o aeronavă Su-24M a efectuat un „zbor preventiv de-a lungul rutei distrugătorului britanic”, a spus aceeași sursă, potrivit Euronews.

Urmăriți B1TV.ro și pe