Rusia anunță că a deschis focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic în Marea Neagră. Autoritățile de la Londra neagă incidentul

Rusia anunță că a deschis focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic în Marea Neagră. Autoritățile de la Londra neagă incidentul
sursa foto: wikipedia.org

UPDATE //Ministerul britanic al apărării nu a dorit să comenteze imediat informația, potrivitThe Guardian, însă o postare de pe pagina de Twitter a biroului de presă al ministerului neagă că au fost trase salve înspre HMS Defender, afirmând că nava a trecut prin apele teritoriale ale Ucrainei, „în conformitate cu legile internaționale”.

Rusia a tras miercuri „focuri de avertisment” în Marea Neagră împotriva unei nave a Marinei Britanice, Moscova acuzând că a intrat în apele teritoriale rusești.

Serviciul rus de știri, Interfax, a raportat că ministerul apărării a declarat: „Distrugătorul (apărătorul britanic al HMS) a fost avertizat că va fi folosit armament în cazul încălcării frontierelor rusești. Nu a reacționat la avertisment”.

Prin urmare, o „navă de patrulare de frontieră” rusă a „tras focuri de avertizare” și o aeronavă Su-24M a efectuat un „zbor preventiv de-a lungul rutei distrugătorului britanic”, a spus aceeași sursă, potrivit Euronews.

Nava britanică a părăsit apoi apele rusești, punând capăt incidentului, care a durat puțin peste 20 de minute până la prânz miercuri, potrivit Moscovei.

Ministerul rus al apărării a anunțat că atașatul militar de la ambasada britanică la Moscova a fost convocat, au informat agențiile rusești.

Conform unei declarații anterioare a Royal Navy, nava în cauză, HMS Defender, se afla în regiune pentru exercițiile NATO și „s-a desprins temporar de grupul de lucru pentru a-și desfășura propriul set de misiuni în Marea Neagră”.

Incidentul a avut loc în largul coastei Crimeii anexată în martie 2014 de Rusia, care are acolo o bază navală și ale cărei ape au făcut obiectul mai multor incidente în trecut. Marea Britanie nu recunoaște Crimeea ca teritoriu rus.

Ciocnirile care implică avioane sau nave la frontierele Rusiei nu sunt neobișnuite, mai ales în perioadele de tensiune cu Occidentul, dar tragerea de focuri de avertizare este un prim astfel de eveniment tensionat.