Olanda: Toți cei 14 pasageri întorși din Africa de Sud depistați cu varianta Omicron erau vaccinați anti-Covid

Olanda: Toți cei 14 pasageri întorși din Africa de Sud depistați cu varianta Omicron erau vaccinați anti-Covid
Foto: Pixabay

Cei 14 pasageri ajunși în Olanda pe 26 noiembrie cu zboruri ce au decolat din Africa de Sud care au fost depistați cu varianta Omicron a coronavirusului au fost vaccinați anti-Covid, au anunțat joi autoritățile olandeze, potrivit Reuters.

Din cei peste 600 de pasageri care au aterizat vineri la Amsterdam cu două avioane venite din Africa de Sud, 62 au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19 la sosirea pe aeroportul Schipol şi plasaţi în carantină într-un hotel lângă aeroport. Secvenţierile ulterioare au confirmat varianta Omicron în 14 din cele 62 de probe.

Circa 90% din cele 62 de persoane infectate erau vaccinate anti-COVID-19, iar în cazul celor confirmaţi cu varianta Omicron toţi erau vaccinaţi, a precizat Institutul de Sănătate Olandez (RIVM). Acest institut a recomandat guvernului olandez testarea pasagerilor printr-un test PCR efectuat cu maxim 48 de ore înainte de plecare şi retestarea la cinci zile de la sosire.

Olandezii nu au specificat și cu ce anume erau vaccinați aceștia. În Africa de Sud, țară cu mai puțin de 25% din populație vaccinată complet, se folosește inclusiv vaccinul chinezesc de la Sinovac.

Varianta Omicron, depistată în tot mai multe ţări

Noua variantă a virusului Sars-Cov-2, Omicron, ar putea ajunge dominantă în zona europeană în următoarele câteva luni, dacă tendințele observate de experți se confirmă, au avertizat joi Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

De asemenea, ECDC a subliniat că posibilitatea ca noua variantă să se răspândească mai repede decât Delta ține foarte mult de avantajul pe care noua variantă o are față de celelalte, dar și de rata de infectare COVID.

Moderna a anunțat deja că lucrează la un vaccin specific Omicron, la fel ca producătorul american de medicamente Pfizer.