Omagiu național în Franța pentru Samuel Paty, profesorul decapitat într-un atentat la Paris

Omagiu național în Franța pentru Samuel Paty, profesorul decapitat într-un atentat la Paris
Sursă foto: Pixabay

Palatul Elysee a anunţat, în cursul zilei de sâmbătă,că profesorul Samuel Paty, care a fost decapitat în apropiere de Paris, va fi omagiat la nivel naţional miercuri, transmite agenția de știri AFP.

Omagiul național va fi organizat în coordonare cu familia profesorului, a declarat Președinția Republicii.

Profesorul decapitat va fi omagiat miercuri în Franţa

Președintele francez, Emmanuel Macron, a vizitat locul atacului vineri seară la Conflans-Sainte-Honorine, unde a denunțat un „atac islamist”,și s-a întâlnit cu personalul unității de învățământ.

„Unul dintre compatrioții noștri a fost ucis astăzi pentru că a predat… libertatea de a crede sau de a nu crede”, liderul francez.

El a subliniat că atacul nu ar trebui să divizeze Franța, pentru că asta ar fi ceea ce își doresc extremiștii. „Trebuie să rămânem uniți”, a fost mesajul lui Macron.

Omagiul națiunii este o desemnare oficială în Franța pentru o onoare excepțională acordată unei persoane decedate cu ocazia înmormântării sale. Omagiul național este o decizie a președintelui Republicii, înregistrată în Jurnalul Oficial al Republicii Franceze.

Ceremonia are loc în mod tradițional în Curtea de onoare a invalizilor sau în Panteon, unde sicriul decedatului este acoperit cu steagul național. Șeful statului va ține un discurs în timpul ceremoniei.

De mențioat este că pot fi luate mai multe alte măsuri la nivel național, în conformitate cu decretul emis de Palatul Elysee. Printre acestea se numără: coborârea steagurilor în bernă, un minut de tăcere, sau oprirea activităților administrative.

Apelul disperat al sindicatelor din educaţie

Duminică, 18 octombrie, în mai multe oraşe din Franţa ar urma să aibă loc manifestaţii, dintre care una la Paris, la apelul sindicatelor din educaţie, arată sursa anterior citată.

În cursul zilei de sâmbătă, sute de persoane au manifestat la Nisa faţă de “un act barbar” şi pentru a apăra valorile democraţiei.

Profesorul Samuel Paty a fost ucis cu sânge rece, vineri, la Conflans-Sainte-Honorine de un tânăr de origine cecenă, după ce le-a arătat elevilor caricaturi cu profetul Mahomed la un curs cu privire la libertatea de exprimare.

Atacatorul,în vârstă de doar 18 ani, a fost împuşcat mortal de poliţişti, asupra sa trăgându-se nouă gloanţe.

Bărbatul era cunoscut cu antecedente de drept comun. Abdoullakh A. a folosit un cuţit de 35 de centimetri pentru a-şi decapita victima în apropierea instituției de învățământ la care acesta era cadru didactic. În telefonul său s-au găsit un mesaj adresat lui Emmanuel Macron, “conducătorul necredincioşilor” şi fotografia victimei decapitate, postate pe rețeaua de socializare Twitter.

Agresorul și-ar fi revendicat actul pe Twitter, unde a postat o fotografie cu victima decedată. „Lui Macron, șeful necredincioșilor, ți-am executat unul dintre câini, care a îndrăznit să-l pângărească pe Mohammed”, a scris atacatorul. Contul lui a fost suspendat la scurt timp.

În cursul nopții trecute, au fost arestaţi atât părinţii, cât și bunicul şifratele tânărului. De asemenea, alte cinci persoane au fost arestate, între care şi tatăl unui elev.

Ultima oră
14:15 - GCS: 1.131 de paturi ATI COVID în România, din care 990 sunt ocupate. Câte locuri sunt în București
14:12 - Eugen Tomac (PMP): Comisia Europeană monitorizează situația comunității românești din Serbia, care e în continuare profund discriminată. Belgradul încalcă flagrant drepturile românilor
13:51 - Florin Cîțu: Vreau mai multă implicare din partea Primăriei Capitalei în gestionarea valului 4 COVID / Laude pentru Cseke Attila, interimarul de la Sănătate (VIDEO)
13:41 - Loredana Groza, anunț după ce duminică a fost luată cu ambulanță. Cum se simte artista
13:37 - IOS 15, lansat oficial. Ce aduce nou sistemul de operare de la Apple
13:28 - Acces Direct, de la Antena 1, vine cu o nouă blondină: Cosmina Scăunașu. Cine este ea şi ce a spus Mirela Vaida
13:23 - Explozie a cazurilor de COVID: 6.789 în ultima zi, din care peste 1.000 doar în București. Încă un județ a intrat în scenariul roșu / Pandemia a mai făcut 129 de victime / 990 de pacienți la ATI, din care 20 sunt copii
13:11 - Florin Cîțu: O să cer o anchetă pentru că vreau să știu cum a fost pregătit valul 4 de Ministerul Sănătății
13:10 - UE susține Franța, în conflictul cu SUA, pe tema submarinelor nucleare. Care a fost poziția oficială a României / Scandalul se poate extinde și la noi, unde Naval Group a câștigat un contract pentru corvete, care încă nu a fost semnat
13:00 - Vlad Voiculescu (USR PLUS): Campania de vaccinare e un eșec. Problemele – Prioritizarea esențialilor și concursul întru relaxare, când vaccinarea deja încetinea