OMS a decis să mențină nivelul de alertă COVID-19 la nivel de pandemie (VIDEO)

OMS a decis să mențină nivelul de alertă COVID-19 la nivel de pandemie (VIDEO)
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Hepta.ro / Bestimage / Bony / Pool / Bestimage

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat miercuri, 13 aprilie, decizia de a menţine răspândirea COVID-19 ca urgenţă sanitară internaţională sau pandemie, „deoarece nu este momentul să lăsam garda jos”, ci ţările trebuie să continue să se pregătească pentru a face faţă unui asemenea tip de criză.

Comitetul de Urgenţă al OMS  a recomandat să nu fie schimbat nivelul de alertă privind COVID-19, în perspectiva ca virusul să continue să se transmită în mod intens, conform directorului general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În schimb,  evoluţia virului este imprevizibilă, iar mortalitatea se păstrează la un nivel ridicat, a precizat directorul OMS.

„Nu este momentul să ne relaxăm cu privire la acest virus”

Directorul OMS a explicat că trebuie menţinute eforturile ca vaccinurile şi alte instrumente dezvoltate pentru a face faţă pandemiei să fie distribuite în mod echitabil între ţări şi în interiorul acestora şi să se continue programul de vaccinare pentru cei cu vârsta peste 65 de ani.

Acoperirea breşelor existente în accesul la vaccinuri „este cel mai bun mod de a ne proteja de viitoare focare”, a comentat Tedros în cadrul unei  conferinţe de presă.

Preşedintele Comitetului de urgenţă al OMS, Didier Houssin, a susţinut la rândul său că „nu este momentul să ne relaxăm cu privire la acest virus”, nici să uităm de  necesitatea de a continua efectuarea de  teste pentru COVID-19.

 Mai puține decese provocate de COVID-19

În ceea ce privește condiţiile pentru infecția de COVID-19 și pentru ca acestea să nu mai ajungă la nivelul maxim de alertă sanitară, directorul a menționat că este nevoie de adunarea mai multor criterii, printre care unele epidemiologice și altele fiind legate de impactul coronavirusului referitor la acele spații în care  răspândirea persistă la un nivel ridicat.

Numărul deceselor de COVID-19 raportate la nivel global, în ultima săptămână, a fost cel mai scăzut de la începutul pandemiei.

Cât despre subvariantele de Omicron descoperite recent, au fost detectate limitat în ţări din Africa şi Europa şi că se analizează dacă prezintă o schimbare semnificativă faţă de varianta originală, a confirmat directoarea programului de combatere a COVID-19 din cadrul OMS, Maria Van Kherkove.

Urmăriți B1TV.ro și pe