OMS avertizează asupra apariției unor cazuri de ciumă în Madagascar

OMS avertizează asupra apariției unor cazuri de ciumă în Madagascar
Foto: presstv.ir

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat apariţia unor cazuri de pestă (ciumă) în Madagascar, avertizând totodată asupra pericolului răspândirii ei rapide în capitala Antananarivo, informează AFP.

OMS a anunţat că a fost informată la 4 noiembrie de către autorităţile sanitare malgaşe în legătură cu răspândirea acestei boli, primul caz mortal fiind înregistrat într-un sat la 31 august.

La 16 noiembrie erau 119 cazuri şi 40 de decese dintre care două cazuri în capitală, cu un deces, se arată într-un comunicat al OMS.

La Antananarivo „există în prezent un risc crescut de răspândire a bolii din cauza densităţii mari a populaţiei în oraş şi a lacunelor sistemului de sănătate”, avertizează OMS.

Pentru combaterea bolii a fost creată o forţă naţională specială, din care fac parte diverşi actori din domeniul sănătăţii, împreună cu OMS şi cu susţinere financiară din partea Băncii Africane pentru Dezvoltare.

Ciuma sau pesta este provocată de bacteria Yersinia pestis şi afectează în primul rând şobolanii. Boala este răspândită de purici. La om, ea se dezvoltă sub formă bubonică şi, dacă bacteria ajunge la plămâni, provoacă pestă pulmonară şi devine transmisibilă de la om la om prin tuse.

Descoperită la timp, forma bubonică se tratează cu antibiotice dar forma pulmonară, una dintre bolile infecţioase cu cel mai mare grad de mortalitate, poate fi fatală în doar 24 de ore.

Tags:
Ultima oră
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL