OMS este alături de poporul Ucrainei, a declarat directorul Tedros Ghebreyesus la Kiev. Au fost documentate deja 200 de atacuri asupra facilităților sanitare

OMS este alături de poporul Ucrainei, a declarat directorul Tedros Ghebreyesus la Kiev. Au fost documentate deja 200 de atacuri asupra facilităților sanitare
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Hepta.ro / Bestimage / Bony / Pool / Bestimage

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost sâmbătă la Kiev și le-a transmis ucrainenilor că OMS este alături de ei în conflictul cu Federația Rusă. Totodată, oficialul a îndemnat Moscova să pună capăt războiului, transmite Reuters.

Tedros Ghebreyesus, la Kiev: OMS este alături de poporul Ucrainei

„Mesajul meu pentru întregul popor al Ucrainei este acesta. OMS este alături de voi”, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, la un centru guvernamental de presă din capitala ucraineană.

Mike Ryan, directorul OMS pe zona de urgențe, a anunțat în aceeași conferință de presă că organizația a documentat deja 200 de atacuri asupra facilităților sanitare din Ucraina și că informațiile vor fi transmise către cei în măsură să decidă dacă s-au comis crime de război sau nu.

În zorii zilei de 24 februarie, Federația Rusă lansa o nouă agresiune împotriva Ucrainei, la o scară incomparabil mai largă decât în 2014, însă susține în continuare că acțiunile sale sunt o „operațiune militară specială” pentru a dezarma și „denazifica” țara invadată, o poziție respinsă de Occident și de Kiev drept un simplu pretext pentru un război nejustificat și complet neprovocat.

În cele 10 săptămâni de război au fost uciși mii de civili – bilanțul prezentat de ONU era la peste 3.000 la începutul săptămânii. În plus, ostilitățile au generat deja milioane de refugiați.

Unul dintre cele mai asediate orașe ucrainene a fost Mariupol, un oraș-port de la Marea Azov cu rezonanță strategică în ecuația războiului.

Forțele ruse anunțau acum mai bine de două săptămâni că l-au „eliberat”, însă în combinatul Azovstal sunt în continuare luptători ucraineni, uriașa oțelărie din era sovietică fiind practic ultima redută a trupelor ucrainene care apără orașul Mariupol.

Într-o poziție confirmată ulterior de Federația Rusă, Ucraina a anunțat sâmbătă că femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați în sfârșit din combinatul Azovstal. Tot sâmbătă, dar ceva mai devreme, militarii ucraineni spuneau că acolo este în desfășurare un asalt rusesc.

Urmăriți B1TV.ro și pe