OMS le cere țărilor bogate să plătească 16 miliarde de dolari pentru un program menit să ajute la încheierea pandemiei în țările cu economii mici și medii

OMS le cere țărilor bogate să plătească 16 miliarde de dolari pentru un program menit să ajute la încheierea pandemiei în țările cu economii mici și medii
Șeful OMS acuză industria farmaceutică de ”eșec moral” în pandemia COVID-19 Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Bony/Pool/ABACA

Organizația Mondială a Sănătății face apel la țările mai bogate să doneze 16 miliarde de dolari unui program menit să ofere acces la vaccinuri, tratamente și teste Covid-19 în țările cu venituri mici și medii, informează Bloomberg.

Conform propunerii OMS, națiunile cu venituri mai mari ar dona proporțional cu contribuția lor la comerțul mondial, în timp ce țările cu venituri medii ar trebui să își autofinanțeze costuri suplimentare de 6,5 miliarde de dolari, a anunțat miercuri agenția Națiunilor Unite.

Planul de finanțare al organizației a venit după un răspuns mut la apelul său din octombrie de a strânge 23,4 miliarde de dolari pentru planul ACT-Accelerator. Din cele 16 miliarde de dolari solicitate pentru finanțarea programului principal, OMS strângând doar 800 de milioane de dolari.

Țările sărace au parte de cea mai cruntă pandemie

Directorul general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut țărilor bogate să își intensifice sprijinul față de cele mai sărace pentru a aduce mai aproape sfârșitul pandemiei.

Aproximativ jumătate din țările lumii au ratat obiectivul OMS de a vaccina cel puțin 40% din populația lor până la sfârșitul anului 2021.

Doar 0,4% din cele 4,7 miliarde de teste Covid administrate la nivel mondial au fost folosite în țări cu venituri mici, a spus OMS.

Programul ACT-Accelerator își propune să răspândească teste, tratamente, vaccinuri și echipamente de protecție personală în țările cu venituri mici și medii.

În Europa se întrevede sfârșitul pandemiei

La doi ani de la izbucnirea epidemiei de Covid-19, Europa ar putea intra în curând într-o „perioadă lungă de liniște” din cauza ratelor ridicate de vaccinare, a anunțat OMS la începutul lunii.

„Este posibil să răspundem la noile variante care vor apărea inevitabil – fără a reinstala tipul de măsuri perturbatoare de care aveam nevoie înainte”, a spus Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa.

El a cerut totuși autorităților sanitare să protejeze grupurile de risc și să promoveze responsabilitatea individuală

Urmăriți B1TV.ro și pe