OMS: Primul vaccin experimental contra Ebola s-a dovedit a fi eficient 100% în timpul testelor

OMS: Primul vaccin experimental contra Ebola s-a dovedit a fi eficient 100% în timpul testelor
Foto: theunaustralian.net

Organizația Mondială a Sănătății anunță că un vaccin experimental contra virusului febrei hemoragice Ebola s-a dovedit a fi 100 % eficient în cursul testelor efectuate pe 4.000 de persoane din Guineea, informează agenția EFE.

Potrivit rezultatelor probelor publicate vineri în revista britanică The Lancet, vaccinul denumit VSV-ZEBOV s-a dovedit a fi 100 % eficient la zece zile după de a fost administrat unor persoane neinfestate.

”Va fi o armă suplimentară foarte importantă în lupta împotriva Ebola”, a declarat directorul general al OMS, Margaret Chan.

Testat de laboratoarele NewLink Genetics și Merck, vaccinul a fost obținut într-un timp record, de mai puțin de 12 luni, de un colectiv științific din care au făcut parte experți de la OMS, organizația Medici fără Frontiere, precum și din Canada, Norvegia, SUA, Marea Britanie și Guineea.

Compania Sanofi Pasteur intenționează să producă noul vaccin într-un număr de doze suficient de mare pentru a putea controla eventuale noi epidemii. Potrivit unui reprezdentant al concernului farmaceutic, administrarea se va face doar în comunitățile cu risc crescut.

Declanșată în urmă cu un an și jumătate, epidemia de Ebola a dus la 27.787 de îmbolnăviri, în special în Africa de Vest, soldate cu 11.294 de decese. Cele mai afectate state au fost Liberia, Sierra Leone și Guineea.