OMS, semnal de alarmă despre evoluția pandemiei în Europa: Numărul deceselor a crescut cu 18%, în ultimele două săptămâni

OMS, semnal de alarmă despre evoluția pandemiei în Europa: Numărul deceselor a crescut cu 18%, în ultimele două săptămâni
Foto: Hepta.ro

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) deplânge un număr tot mai mare de decese în Europa cauzate de pandemia de COVID-19.

În ultimele două săptămâni, numărul deceselor a crescut cu 18%, a declarat directorul OMS responsabil cu Regiunile din Europa, Hans Kluge, la o conferință de presă online.

Săptămâna trecută au fost înregistrate peste 29.000 de decese, ceea ce înseamnă că la fiecare 17 secunde o persoană din Europa moare din cauza infecției cu COVID-19.

Dar Kluge a avut de raportat și lucruri pozitive: mulțumită comportamentului prudent al multor cetățeni, numărul de noi infecții pe săptămână a scăzut de la peste două milioane în săptămâna precedentă la aproximativ 1,8 milioane.

Kluge a declarat că unitățile de terapie intensivă (UCI) au în prezent un grad de ocupare de 95% în Franța și capacitate maximă ocupată în Elveția, menționând că actualele evoluții ale vaccinurilor oferă lumii o speranță.

„În timp ce vaccinurile nu vor opri în întregime COVID-19 și nu răspund la toate întrebările noastre, ele reprezintă o mare speranță în războiul împotriva acestui virus”, a spus Kluge la o conferință de presă virtuală.

„În ultimele zile, am primit vești bune despre două vaccinuri deosebit de promițătoare. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că toate țările au acces la piața de vaccinuri care este livrată în mod egal, că este implementată în mod eficient „, a spus Kluge.

Despre vaccinul dezvoltat de Rusia, numit Sputnik, care este trimis în alte țări, inclusiv Ungaria, Kluge a declarat că a vizitat Rusia recent și s-a întâlnit cu prim-ministrul și ministrul sănătății.

În cele din urmă, autoritățile de reglementare a vaccinurilor și medicamentelor din țară vor trebui să aprobe autorizarea unui vaccin și „acest lucru este în curs de desfășurare pentru moment”. El a adăugat: „Și, desigur, nu există niciun vaccin, care poate ocoli criteriile esențiale de siguranță și eficacitate”.