OMS: Vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca poate fi administrat și persoanelor de peste 65 de ani

OMS: Vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca poate fi administrat și persoanelor de peste 65 de ani
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitate Oxford poate fi administrat și persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, informează BBC. Totodată, experții OMS recomandă administrarea acestui ser inclusiv în țările în care circulă noile tulpini ale SARS-CoV-2, mutații în cazul cărora acest vaccin este mai puțin eficient.

Ce spun experții OMS despre administrarea vaccinului AstraZeneca în cazul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani

„Persoanele de peste 65 de ani ar trebui să primească vaccinul”, a declarat președintele comitetului de experți pentru vaccinuri din cadrul OMS, Alejandro Cravioto, într-o conferință de presă.

Același grup de specialiști precizează că vaccinul produs de AstraZeneca are o eficiență generală de 63%.

Precizările venite din parte Organizației Mondiale a Sănătății vin în contextul în care cele mai multe state în care a fost aprobat vaccinul AstraZeneca recomandă administrarea acestora persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, recomandare valabilă și în România.

„VaccinulAstraZenecaeste un vaccin eficace la persoanele din categoria celor între 18 şi 55 de ani, este vorba de grupa de populaţie la care s-au făcut studiile clinice şi pe care există studii de siguranţă şi de eficacitate.

E foarte interesant, am citit un articol referitor şi la vaccinul de la Pfizer, de exemplu, şi se pare că în teren, atunci când îl folosim în mod real, cele două vaccinuri sunt superpozabile, adică răspunsul imun protector după prima, respectiv după a doua doză, este asemănător la vaccinul Pfizer şi la vaccinulAstraZeneca”, a explicat profesorul Alexandru Rafila.

OMS recomandă administrarea serului AstraZeneca și în țările în care circulă noile tulpini ale coronavirusului

Totodată, experții OMS au anunțat că vaccinul AstraZeneca poate fi administrat și în țările în care se răspândesc noile tulpini de coronavirus.

„Nu există niciun motiv să nu recomandăm utilizarea acestuia chiar și în țările în care circulă noile variante”, a spus dr. Alejandro Cravioto.

Totul în condițiile în care, rezultatele unor studii din Africa de Sud arată că acest ser oferă „protecție minimă” împotriva formelor ușoare și moderate ale COVID-19.

Concret, ar fi vorba despre o eficiență de doar 10% împotriva noii tulpini deCOVID-19, identificată în Africa de Sud.

Având în vedere aceste date, autoritățile sud-africane iau în calcul varianta de a vinde sau a schimba dozele de vaccin AstraZeneca pe care le au.

„De ce să nu vindemAstraZenecacătre alte țări, ei bine, este o opțiune, … o vom lua în considerare. Mai întâi oamenii de știință ne vor spune ce facem cu el, îl putem folosi în timpul disponibil … înainte ca acesta să expire „, a declarat ministrul sud-african al Sănătății, Zweli Mkhize.

Un milion de doze de vaccinAstraZeneca, produs de Serum Institute din India, au fost aduse în țară săptămâna trecută, iar alte 500.000 urmează să sosească în următoarele săptămâni. Africa de Sud se aștepta, de asemenea, să primească doze produse deAstraZenecaprin intermediul sistemului global de distribuție a vaccinului COVAX, condus de Organizația Mondială a Sănătății și un acord al Uniunii Africane (UA).

Ultima oră
08:22 - A patra zi de grevă a Societății de Transport București. O parte dintre tramvaie și troleibuze au reluat activitatea
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință