Omul care a dezvăluit practicile Uber: „Am vândut oamenilor o minciună” (VIDEO)

Omul care a dezvăluit practicile Uber: „Am vândut oamenilor o minciună” (VIDEO)
Mark MacGann, fost lobbyist de top la Uber, susține că el e sursa scurgerii de informații din Dosarele Uber. Captură Video - The Guardian / YouTube

Un fost lobbyist de top al Uber s-a dezvăluit ca fiind sursa scurgerii de informații din Dosarele Uber, o uriașă colecție de înregistrări interne care arată modul în care gigantul de ride-sharing a construit o masivă mașinărie de influență pentru a-și pava drumul către dominația globală, informează B1 TV în cadrul Știrilor B1, prezentate de Luiza Cergan.

Un lobbyist susține că el a oferit informațiile din dosarul Dosarele Uber

„Numele meu este Mark MacGann. Sunt un fost director executiv la Uber. Și mă aflu aici în calitate de denunțător. Eu sunt cel care a dezvăluit ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Dosarele Uber”.

Mark MacGann, un irlandez în vârstă de 52 de ani, a ocupat funcția de lobbyist șef al Uber pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa din 2014 până în 2016 și a supravegheat relațiile guvernamentale și politicile publice în peste 40 de țări. El a avut sarcina de a gestiona expansiunea globală haotică a companiei, care a fost plină de încălcări ale legilor locale privind transportul.

La începutul acestui an, MacGann a predat peste 124.000 de e-mailuri, mesaje text și documente interne ale companiei ziarului The Guardian.

„În cele mai multe dintre țările aflate sub jurisdicția mea, Uber nu era permis. Nu era autorizat, nu era legal. Mantra pe care oamenii o repetau de la un birou la altul era mantra de la vârf: ”Nu cereți permisiune, doar lansați, grăbiți-vă…””, a povestit el.

Aceasta a adăugat: ”A fost extraordinar de uşor să obţinem acces la cele mai înalte eşaloane de putere şi de luare a deciziilor. A fost îmbătător”.

MacGann spune că el și Uber au vândut oamenilor o minciună

MacGann, denumit ”MMG” în e-mailurile scurse, a declarat că a decis să divulge documentele, la mai bine de cinci ani după ce a demisionat, pentru a expune neregulile comise de companie.

Documentele arată modul în care directorii companiei au făcut lobby pe lângă politicieni din întreaga lume pentru favoruri, au negociat acorduri de investiții cu oligarhi ruși acum sancționați și au exploatat violența împotriva șoferilor Uber pentru a face presiuni în vederea obținerii unor reglementări favorabile.

„Eu eram cel care vorbea cu guvernele, eu eram cel care împingea acest lucru cu mass-media. Eu eram cel care le spunea oamenilor că ar trebui să schimbe regulile pentru că șoferii urmau să beneficieze și oamenii urmau să aibă atât de multe oportunități economice. Când s-a dovedit că nu a fost așa, am vândut oamenilor o minciună… Cum poți avea conștiința împăcată dacă nu te ridici și nu-ți asumi contribuția la modul în care sunt tratați oamenii astăzi?”, a mai afirmat MacGann.

El și-a pus apoi cenușiă-n cap: „Regret că fac parte dintr-un grup de oameni care au modificat faptele pentru a câştiga încrederea şoferilor, a consumatorilor şi a elitelor politice. Ar fi trebuit să dau dovadă de mai mult bun simţ şi să insist mai mult pentru a opri nebunia. Este de datoria mea să vorbesc şi să ajut guvernele şi parlamentarii să îndrepte unele greşeli fundamentale. Din punct de vedere moral, nu am avut de ales în această problemă”.

Uber a reacționat la aceste dezvăluiri: „Înţelegem că Mark are regrete personale pentru anii de loialitate constantă faţă de conducerea noastră anterioară, dar nu este în măsură să vorbească în mod credibil despre Uber astăzi”.

Urmăriți B1TV.ro și pe