ONU: Atacul de la Mazar-i-Sharif nu va afecta prezența Națiunilor Unite în Afganistan

ONU: Atacul de la Mazar-i-Sharif nu va afecta prezența Națiunilor Unite în Afganistan
Atacul asupra birourilor ONU de la Mazar-i-Sharif nu va afecta prezenţa Naţiunilor Unite în Afganistan, dar personalul va fi transferat temporar la Kabul, până la refacerea sediului local, potrivit...

Atacul asupra birourilor ONU de la Mazar-i-Sharif nu va afecta prezenţa Naţiunilor Unite în Afganistan, dar personalul va fi transferat temporar la Kabul, până la refacerea sediului local, potrivit reprezentantului special al secretarului general ONU, Staffan de Mistura, citat de AFP. Prezent la o conferinţă de presă desfăşurată la Kabul, de Mistura a declarat că atentatul de vineri, soldat cu moartea a şapte membri ai personalului ONU, „nu va afecta prezenţa şi activităţile ONU în această perioadă delicată şi crucială”.

Oficialul a anunţat că 11 angajaţi expatriaţi vor fi transferaţi în capitală, întrucât complexul de birouri de la Mazar-i-Sharif a fost complet distrus.

„Nu este vorba despre o evacuare. Este un transfer temporar, deoarece birourile nu mai pot fi folosite. Suntem pregătiţi să revenim (la Mazar-i-Sharif) imediat ce ne vom putea reinstala într-un birou cu condiţii de securitate adecvate”, a precizatde Mistura.

„Vom urmări situaţia în întreaga ţară, iar prioritatea este securitatea: vom decide ulterior, în funcţie de circumstanţe, transferuri pe teritoriul ţării, însă nu şi în afara acesteia”, a adăugat de Mistura.

Oficialul a precizat că atacul de vineri a fost declanşat de insurgenţi infiltraţi printre manifestanţi, veniţi din provincii aflate la distanţă şi care sunt probabil şi autorii asasinării celor trei membri europeni ai personalului ONU şi a celor patru gărzi nepaleze.

„Insurgenţii, probabil între şapte şi 15 (…) s-au infiltrat printre manifestanţi”, iar unii dintre ei erau înarmaţi, a spus Staffan de Mistura, adăugând că unii dintre aceştia au început să arunce pietre în direcţia clădirii ONU, incitând mulţimea să le urmeze exemplul.

„Din ceea ce am putut reconstitui (…), cei care i-au ucis pe colegii mei sunt insurgenţi infiltraţi”, a afirmat acesta, precizând că aceştia aveau asupra lor arme de calibru mic, similare celor cu care au fost ucişi angajaţii ONU.

Oficialul a declarat că, pentru a-i identifica pe insurgenţi, se bazează pe mărturiile angajaţilor afgani ai ONU şi pe declaraţiile unora dintre manifestanţii arestaţi, care au recunoscut că au participat la uciderea membrilor ONU. Potrivit mărturiilor, insurgenţii ar fi venit din alte provincii, înm principal Kapisa şi Kandahar.

Protestul de vineri de la Mazar-i-Sharif a venit ca reacţie împotriva gestului unui pastor extremist american, care a incendiat în SUA, un exemplar al Coranului. Printre victime s-a afltat şi cetăţeanul român Filaret Moţco, un expert internaţional care lucra la biroul ONU din Mazar-i-Sharif

 

Ultima oră
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)
22:13 - Loredana Groza, adevărul despre posibila infectare cu COVID-19: Sunt vaccinată și vreau să fac și doza trei