ONU: Numărul refugiaților din Ucraina va atinge în curând un milion/ Ar putea fi cea mai mare criză de acest gen a secolului (VIDEO)

ONU: Numărul refugiaților din Ucraina va atinge în curând un milion/ Ar putea fi cea mai mare criză de acest gen a secolului (VIDEO)
Războiul din Ucraina ar putea duce la cea mai gravă criză a refugiaților din istoria acestui secol (FOTO: Hepta- Abaca Press / Laine Nathan/ABACA)

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) spune că peste 874.000 de persoane au fugit din Ucraina de la invazia Rusiei săptămâna trecută, până în prezent, iar cifra „crește exponențial”, potrivit Independent.

Agenția crede că numărul refugiaților care părăsesc țara după ce Vladimir Putin a ordonat ca trupele sale ruse să invadeze joia trecută, va depăși în curând un milion.

Purtătorul de cuvânt al UNHCR, Shabia Mantoo, a declarat miercuri că oamenii continuă să intre în țările vecine din vest ale Ucrainei. Peste 200.000 de persoane au fugit doar marți.

Cu o zi mai devreme, Mantoo a spus că aceasta ar putea fi „cea mai mare criză a refugiaților din acest secol”, eclipsând-o pe cea din războiul din Siria din ultimul deceniu.

Ea a spus că UNHCR a proiectat anterior că până la patru milioane de oameni ar putea fugi din Ucraina, dar a menționat că agenția își va reevalua prognoza.

Cele mai recente cifre arată că mai mult de jumătate – sau aproape 454.000 – au plecat în Polonia, peste 116.300 în Ungaria și peste 79.300 în Moldova. Alți 69.000 au plecat în alte țări europene și 67.000 au fugit în Slovacia.

Doamna Mantoo a remarcat că cifra de 874.000 a fost o creștere de la peste 660.000 cu o zi mai devreme – și aproximativ 116.000 sâmbătă, ca urmare a invaziei Rusiei asupra Ucrainei pe 24 februarie.

Uniunea Europeană estimează că până la patru milioane de oameni ar putea încerca să părăsească țara din cauza invaziei ruse.

Blocul și-a relaxat regulile privind refugiații și spune că statele sale membre îi vor primi pe refugiați cu „brațele deschise”.

Urmăriți B1TV.ro și pe