ONU solicită peste 47 de miliarde de dolari pentru ajutoare umanitare, într-o lume sfâșiată de războaie

ONU solicită peste 47 de miliarde de dolari pentru ajutoare umanitare, într-o lume sfâșiată de războaie
sursă foto: Hepta

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a lansat miercuri un apel umanitar pentru strângerea sumei de 47,4 miliarde de dolari, pentru a ajuta 190 de milioane de oameni anul viitor într-o lume mutilată de conflicte şi schimbări climatice, informează AFP.

O criză la scară mondială şi persoanele cele mai vulnerabile sunt cele care plătesc preţul

„Lumea este trecută prin foc şi sabie”, a declarat şeful Biroului ONU pentru Afaceri Umanitare (OCHA), Tom Fletcher, în timpul lansării acestui apel umanitar la Geneva, explicând că actuala „combinaţie de conflicte, criză a climei şi inegalităţi a creat un dezastru perfect”.

„Ne confruntăm cu o criză la scară mondială şi persoanele cele mai vulnerabile sunt cele care plătesc preţul”, a subliniat el. Anul trecut, ONU a ajutat 116 milioane de oameni în lume.

Organizaţia estimează că circa 305 de milioane de oameni vor avea nevoie de ajutor umanitar anul viitor, dar că cele 47,4 miliarde de dolari ceruţi – sumă puţin mai mică decât cea cerută în urmă cu un an – sunt meniţi să ofere asistenţă doar pentru 190 de milioane dintre aceştia.

Fletcher, aflat în funcţie de un an, a afirmat că i-ar fi fost mai uşor să ceară o sumă record ca în anii recenţi. Însă el a explicat importanţa de a „stabili priorităţi în faţa unei lipse de finanţări”, chiar dacă este vorba de „alegeri dificile”.

„Dacă vom beneficia de un an financiar excepţional, (…) vom merge dincolo de 190 de milioane, însă trebuie să fiu cinic şi realist în ceea ce priveşte perspectivele de a reuşi aceasta”, a recunoscut el.

În noiembrie, ONU a primit doar 43% din cele 50 de miliarde de dolari ceruţi pentru 2024.

„Trebuie în mod clar să ne străduim să-i auzim pe cei care au nevoie cel mai mult şi să fim cu adevărat nemiloşi (…) în ceea ce priveşte alocarea fondurilor şi domeniile în care putem avea cel mai mult impact”, a insistat Tom Fletcher.

Consecinţele subfinanţării apelurilor umanitare sunt „severe”

În 2024, ajutorul alimentar a fost redus cu 80% în Siria, în timp ce ajutorul în materie de apă şi de salubrizare au trebuit să fie diminuate în Yemen, în condiţiile în care ţara este lovită de holeră.

„Sistemul umanitar este astăzi debordat, subfinanţat şi literalmente atacat”, a deplâns Fletcher. „Avem nevoie de un elan de solidaritate mondială” în faţa „oboselii donatorilor”, a spus el.

În timp ce numeroşi observatori se tem că preşedintele american ales Donald Trump şi-ar putea reduce sprijinul financiar pentru organizaţiile internaţionale, Fletcher a explicat că el se va deplasa la Washington în lunile următoare, pentru „a dialoga cu noua administraţie”.

Însă oboseala donatorilor nu vizează doar SUA, a continuat el, dând asigurări că se va deplasa şi în alte capitale, pentru „a sparge ziduri”, ca să-i convingă pe donatorii tradiţionali şi să găsească „noi aliaţi”.

Însă obstacolul cel mai important în calea asistenţei şi protecţiei persoanelor în conflicte armate este încălcarea generalizată a dreptului internaţional umanitar, atenţionează ONU.

În condiţiile în care mai rămân doar câteva săptămâni până la finalul anului, 2024 este deja considerat anul cel mai sângeros pentru lucrătorii umanitari, cu un bilanţ ce depăşeşte cei 280 de morţi în 2023, anunță Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:58 - Creșterea economică ar putea scădea cu 50%, în 20 de ani, din cauza schimbărilor climatice
09:47 - Kelemen Hunor: Înțeleg apetitul lui Ciolacu pentru TikTok, mai ales că așa ajunge la electoratul tânăr, dar trebuie să se ocupe de guvernare în primul rând (VIDEO)
09:47 - Joe Biden prelungește programul care le permite cetățenilor din Hong Kong care au fugit de represiunea Chinei. Aceștia vor putea să rămână în Statele Unite
09:26 - Kelemen Hunor: Până la finele lunii, partidele din coaliție îl vor valida pe Crin Antonescu. Probabil vom avea o alianță electorală / Reducem numărul de secretari de stat și subprefecți. Dieta statului trebuie să înceapă cu noi (VIDEO)
09:09 - Economia Germaniei s-a contractat pentru al doilea an consecutiv în 2024, din cauza costurilor gazului și concurenței chineze
08:59 - O nouă invenție va reduce timpul de așteptare al ambarcațiunilor în Portul Constanța. Proiectul valorează un milion de euro
08:58 - Tanczos Barna: Indexarea salariilor și a pensiilor se amână în 2025. Vom interveni doar la pensiile foarte mici / Nu creștem TVA, nu venim cu alte taxe / Avem nevoie de investiții ca de aer
08:39 - Polițistul pedofil Eugen Stan, găsit mort în celulă. Agentul care abuza copii în lift ispășea o condamnare de 20 de ani. Ipoteza anchetatorilor (VIDEO)
08:33 - 9.000 de apeluri înregistrate în 2024 la linia telefonică destinată victimelor violenței domestice. Cazurile au crescut față de 2023
08:21 - 78 de persoane au murit și alte câteva sute sunt blocate în mina din Africa de Sud în care minerii au fost blocați de către autorități care le-au tăiat accesul la apă și hrană