ONU spune că Ucraina poartă și ea o vină pentru atacul de la azilul din Lugansk

ONU spune că Ucraina poartă și ea o vină pentru atacul de la azilul din Lugansk
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Sergei Chuzavkov

La două săptămâni de la lansarea invaziei în Ucraina, rebelii susținuți de Kremlin au luat cu asalt un azil din regiunea Lugansk. Zeci de persoane în vârstă și pacienți cu dizabilități, mulți dintre ei imobilizați la pat, au rămas blocați înăuntru fără apă sau electricitate, relatează Washington Post.

Asaltul din 11 martie a condus la producerea unui incendiu care s-a răspândit în întregul centru, asfixiindu-i pe oamenii care nu se puteau mișca. Un număr mic de pacienți și membri ai personalului au fugit într-o pădure din vecinătate, primind în cele din urmă ajutor după un drum de 5 kilometri.

Într-un război plin de atrocități, atacul de la căminul de bătrâni din apropierea satului Stara Kranyanka s-a remarcat prin cruzime. Autoritățile ucrainene au atribuit vina forțelor ruse, pe care le-au acuzat că au ucis peste 50 de civili vulnerabili într-un atac brutal și neprovocat.

ONU: Ucraina poartă și ea o vină pentru atacul de la azilul din Lugansk

Un nou raport ONU arată că forțele armate ale Ucrainei poartă o mare – și poate chiar egală – vină pentru ceea ce s-a întâmplat la Stara Krasnyanka, localitate aflată la circa 580 de kilometri sud-est de Kiev. Cu câteva zile înainte de atac, soldații ucraineni au ocupat poziții în interiorul azilului, transformând efectiv clădirea într-o țintă.

Cel puțin 22 din cei 71 de pacienți au supraviețuit asaltului, însă numărul exact al persoanelor ucise a rămas necunoscut, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Raportul realizat de Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului nu ajunge la concluzia că soldații ucraineni sau separatiștii susținuți de Moscova ar fi comis o crimă de război. Pe de altă parte, spune că lupta de la azilul din Stara Krasnyanka este emblematică pentru îngrijorările comisariatului în ceea ce privește posibila utilizare de „scuturi umane” pentru a preveni operațiunile militare în anumite zone.

Situația oferă o imagine și asupra modului rapid în care Rusia și Ucraina se mișcă pentru a stabili narațiunea legată de maniera desfășurare a evenimentelor din teren, chiar și atunci când acestea sunt încă învăluite în ceața războiului. Pentru Kiev, de exemplu, menținerea avantajului în lupta pentru inimi și minți ajută la asigurarea fluxului continuu de miliarde de dolari sub formă de ajutor militar și umanitar occidental.

Atacurile nediscriminatorii pe care Rusia le efectuează frecvent împotriva clădirilor de locuințe, spitalelor, școlilor și teatrelor a fost cauza principală miilor de victime civile din război, însă Ucraina trebuie să respecte și ea regulile internaționale pe câmpul de luptă.

David Crane, fost oficial al Pentagonului și veteran în numeroase anchete internaționale pentru crime de război, consideră că este posibil ca forțele ucrainene să fi încălcat legile de purtare a conflictelor armate atunci când nu i-a evacuat pe cei aflați în azil.

„Regula de bază este că nu pot fi vizați intenționat civilii. Punct. Indiferent de motiv. Ucrainenii i-au pus pe acei oameni într-o situație care era o zonă de ucidere. Și nu poți face acest lucru”, susține David Crane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:08 - Studiile în România au devenit un lux: tinerii ajung să plătească un salariu doar pentru chirie și hrană
18:56 - Localitatea din România în care poți cumpăra un apartament cu două camere cu doar 6.000 de euro (FOTO)
18:37 - În loc să primească 100 de dolari, a primit 10,4 milioane și i-a cheltuit după bunul plac. Femeia riscă acum zeci de ani de închisoare
18:32 - Poliţiştii ieşeni caută patru tineri care au plecat de la domiciliu și nu au mai revenit. Dacă i-ați văzut, sunați la 112! (FOTO)
18:28 - Localitate din România unde un apartament cu două camere poate fi cumpărat cu 6000 euro. Te-ai muta acolo?
18:13 - DIICOT renunță la urmărirea penală față de o redacție căreia îi blocase activitatea și recunoaște că publicarea unui articol a dus la arestarea unui agresor
18:11 - Dana Dărăban, ACUE: Românii riscă să primească facturile la gaze și curent cu întârziere
18:01 - UE va legifera centralizarea informațiilor referitoare la sănătatea cetățenilor, politici de gestionarea a epidemiilor dar și procedurile de achiziție a medicamentelor în statele membre
17:50 - Marius Pașcan îi critică dur pe liberalii Virgil Popescu și Nicolae Ciucă: A ajuns un măscărici acest ministru. E un demagog sadea / Prăbușirea Armatei în sondaje are legătură și cu generalul din fruntea Guvernului (VIDEO)
17:48 - Directorul CIA susține că Putin nu va ezita să apeleze la arsenalul militar nuclear: „Poate fi destul de periculos și nesăbuit”