Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat pe aeroport, la revenirea în Moscova (VIDEO)

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat pe aeroport, la revenirea în Moscova (VIDEO)
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost arestat de Poliție la sosirea pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, la punctul de control al paşapoartelor. De altfel, înainte ca acesta să revină din Germania, autoritățile ruse au anunțat că nu vor ezita să-l aresteze. Motivul invocat a fost acela că Navalnîi nu a respectat legea în cazul eliberării sale condiționate, după ce a fost acuzat de presupuse acte de evaziune.

UPDATE, 17 ianuarie, ora 21.30: Autoritățile ruse au transmis că Aleksei Navalnîi a fost arestat deoarece ar fi încălcat termenii eliberării condiționate. În 2014, el fusese condamnat cu suspendare pentru presupuse fapte de evaziune. Acesta va fi ținut în arest până la o decizie a judecătorilor. Zeci de susținători ai lui Navalnîi au cerut eliberarea sa. Soția lui, Iulia Navalnaia, le-a transmis să nu se teamă, căci nici Navalnîi nu se teme.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, arestat pe aeroportul Şeremetievo din Moscova

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Aleksei Navalnîi, arestat imediat ce a revenit în Rusia

Sute de forțe de ordine s-au adunat cu ore bune înainte de aterizarea pe aeroportul din capitala Rusiei a aeronavei în care se afla opozantul Kremlinului. Fratele lui Alexei, Oleg Navalnîi, și aliata Liubov Sobol au fost arestați pe aeroportul unde așteptau revenirea soților Aleksei și Iulia Navalnaia, de la Berlin. Nu doar elafost reținut de polițiști, ci și câteva zeci de susținători ai acestuia, informează B1 TV.

Înainte de îmbarcarea de pe aeroportul din Berlin, opozantul Kremlinului a postat pe pagina sa de socializare un filmuleț alături de sotia lui. Aceasta spunea că zboară spre casă, semn ca nu le este frică de autoritățile rusești. Întrebat însăde către reporterii care-l alteptau înainte de îmbarcare dacă se teme de arestare, acesta s-a declarat nevinovat și a spus că nu este interesat de dosarele penale care i s-au fabricat în țară.

Aleksei Navalnîi a revenit în Rusia

Alexei Navalnîi a facut chiar și glume pe seama arestării care îl așteapta odată cu întoarcerea acasă. Acesta a postat pe contul sau de Twitter o fotografie cu președintele Vladimir Putin, fostul președinte Dmitri Medvedev și Partiarhul Kiril al Moscovei în timp ce aceștia privesc în sus. În dreptul fotografiei, Navalnîi a scris un mesaj extrem de explicit: „Când tu și prietenii tăi așteptați ca avionul să ajungă”.

Opozantul a făcut apel la susţinătorii săi să îl întâmpine la aeroport, însă poliția din Rusia a arestat din aliații lui Navalnîi.
Securitatea aeroportului nu a mai lăsat oamenii fără bilete de zbor să intre în aeroport, iar activiștii și jurnaliștii din regiunea Sankt Petersburg care plănuiau să meargă la aeroport ar fi fost reținuți înainte să plece spre Moscova. Zona de sosiri internaționale de pe aeroport a fost izolată cu garduri de metal în așteptarea sosirii lui Navalnîii.

Aleksei Navalnîi a fost arestat pe aeroport, la revenirea în Rusia

Aleksei Navalnîi fusese transferat în Germania pentru îngrijiri medicale, după ce a fost otrăvit

Aleksei Navalnîi a fost transferat, în august 2020, în Germania, la spitalul ”Charite” din Berlin, după ce i se făcuse rău la bordul unui avion care îl aducea din Siberia la Moscova. A fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea sa ”s-a îmbunătăţit suficient”.

Germania, sprijinită de aliaţii săi, a afirmat că opozantul preşedintelui rus Valdimir Putin a fost victima unei otrăviri cu un agent neurotoxic din familia Noviciok. Liderul rus a respins, însă, acuzaţiile de otravire al lui Navalnîi.

Opozatul rus a aflat despre otrăvirea lui în momentul în care s-a dat drept un înalt oficial din Consiliul Național de Securitate al Rusiei. Numărului său de telefon i s-a atribuit o ”identitate” falsă, respectiv numărul sediului central al FSBI, iar convorbirea a fost înregistrată și ulterior furnizată CNN și Bellingcat. Agentul care a luat parte la asasinarea lui Navalnîi a dat informaţii amănunţite din operaţiunea de asasinare a acestuia.

Ultima oră
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană
20:33 - Mihaela Sandu, medalie de bronz la Campionatul European de Șah pe echipe. Rezultate excelente și pentru Bogdan Deac, care continuă să avanseze în clasamentul mondial
20:15 - Restricțiile din Capitală, prelungite până pe 8 decembrie: Masca rămâne obligatorie / La ceremoniile de 1 Decembrie pot participa doar persoane vaccinate sau trecute prin boală (DOCUMENT)