Opoziţia din Marea Britanie contestă numirea Theresei May în funcţia de premier și solicită alegeri anticipate

Opoziţia din Marea Britanie contestă numirea Theresei May în funcţia de premier și solicită alegeri anticipate
Foto:change.org

Opoziția britanică solicită organizarea de alegeri anticipate, în contextul în care Theresa May este pe punctul de a-i urma lui David Cameron în funcția de premier. Liderii laburiști și liberali-democrați susțin că Partidul Conservator nu are legitimitate să numească un prim-ministru după demisia lui Cameron.

După referendumul prin care britanicii au decis ieșirea țării lor din Uniunea Europeană, David Cameron a anunțat că demisionează și că va lăsa succesorului său sarcina de începe procesul de ieșire a statului din blocul comunitar. În acest context, formațiunea de centru-dreapta trebuie să aleagă un alt lider și speră să păstreze și funcția de prim-ministru.

După ce Andrea Leadson, deputat şi secretar de Stat pentru Energie, s-a retras din cursa internă, Partidul Conservator a anunțat că va nu va repeta nicio etapă a scrutinului intern pentru desemnarea liderului formaţiunii, astfel că Theresa May urmează să fie confirmată mai devreme în funcţiile de preşedinte al partidului şi de premier al țării.

Decizia, însă, nemulțumește Partidul Laburist și Partidul Liberal-Democrat, care au solicitat organizarea de alegeri parlamentare anticipate, în contextul în care viitorul scrutin la termen este programat în mai 2020.

"Dată fiind instabilitatea generată de referendumul privind ieşirea din UE, este esenţial ca Marea Britanie să aibă un premier ales în mod democratic. Acum pare că vom avea o încoronare a unui nou premier britanic, în persoana Theresei May", a declarat Jon Trickett, coordonatorul laburist privind alegerile, potrivit The Independent.

"Conservatorii nu mai au mandat politic. Prin încoronarea Theresei May, avem nevoie de alegeri anticipate. Conservatorii nu mai au mandat politic. Marea Britanie merită mai mult de atât", a declarat, la rândul său, Tim Farron, liderul Partidului Liberal-Democrat.