Orașul Köln, unul dintre cele mai importante centre ale credinței catolice din Germania, permite apelul muezin musulman în tot orașul pentru următorii doi ani

Orașul Köln, unul dintre cele mai importante centre ale credinței catolice din Germania, permite apelul muezin musulman în tot orașul pentru următorii doi ani
Foto: Pixabay

Orașul Köln permite comunităților de moschei să cheme muezinul pentru rugăciunile de vineri. Municipalitățile pot depune o cerere într-un model de proiect de doi ani.

Primarul Henriette Reker a descris proiectul ca pe un „semn al acceptării reciproce a religiei”, potrivit bild.de.

Oricine se află în Koln ar putea auzi în curând apelul muezinului în unele locuri vinerrea. Astfel, a fost demarat un proiect-model limitat inițial la doi ani. Comunitățile moscheii pot acum, la cerere și în anumite condiții, să-și cheme credincioșii la rugăciunea de vineri de la prânz.

Primarul Henriette Reker a evaluat proiectul ca „semn al acceptării reciproce a religiei” și ca „angajament față de libertatea religioasă protejată constituțional”.

Concetățenii musulmani sunt „o parte integrantă a societății urbane din Köln”.

„Oricine se îndoiește de acest lucru pune la îndoială identitatea de Köln și conviețuirea noastră pașnică”, a spus Reker.

„Când auzim chemarea muezinului pe lângă clopotele bisericii din orașul nostru, arată că diversitatea este prețuită și trăită în Köln”.

Orașul catedrală Köln va permite apelul muezin musulman în tot orașul pentru următorii doi ani

Toate cele 35 de moschei din Köln o pot folosi pentru a solicita cinci minute de rugăciune în fiecare vineri, între orele 12 și 15 și să anunțe prin difuzoare.

În Köln, moscheile au putut recent să solicite un apel public la rugăciune, inițial limitat la doi ani, sub rezerva unor condiții stricte.

Cerințele includ ca chemarea la rugăciune să nu dureze mai mult de cinci minute. Există un volum maxim pentru volum, care este setat în funcție de locația moscheii. Fiecare municipalitate trebuie să numească și o persoană de contact care va răspunde la întrebările din cartier și va primi eventuale reclamații.