Alegeri locale 2020. Lista candidaților și a partidelor la Primăria Capitalei și Consiliul General. Ordinea pe buletinele de vot

Alegeri locale 2020. Lista candidaților și a partidelor la Primăria Capitalei și Consiliul General. Ordinea pe buletinele de vot
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Biroul electoral de circumscripţie din București a anunțat ordinea pe buletinul de vot a candidaților la Primăria Capitalei și a partidelor la Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Pentru Primărie, primul pe buletinul de vot este Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), urmat de Gabriela Firea (PSD) și Traian Băsescu (PMP). Considerat principalul rival al Gabrielei Firea, Nicușor Dan, candidat independent susținut de PNL și USR-PLUS, se află abia pe poziția 15. Pe lista de candidați se mai regăsesc Florin Călinescu, Bogdan Stanoevici, Laura Bistriceanu, Ilan Laufer, Alexandru Coita, Radu Moraru și Cătălin Berenghi. În total, sunt 18 candidați. Cât despre Consiliul General al Municipiului Bucureşti, ALDE, PSD și PMP sunt primele pe buletinele de vot. PNL e pe poziția a patra, iar UDMR pe a cincea. Alianţa USR-PLUS e abia pe 11. Ordinea a fost stabilită prin tragere la sorți.

Ordinea candidaților la Primăria București pe buletinele de vot

Potrivit Biroului electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti, primul pe buletinul de vot la Primăria Generală este Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE. El este urmat de Gabriela Firea (PSD), actualul Primar General, care luptă pentru un nou mandat. Considerat principalul contracandidat al acesteia, Nicușor Dan, susținut de PNL-USR/PLUS, e abia pe poziția 15.

Traian Băsescu, fost președinte, fost parlamentar și fost Primar General al Capitalei, acum europarlamentar PMP, vrea să revină în administrație, iar pe buletinul de vot figurează pe poziția a treia.

Pe 7 îl găsim pe Florin Călinescu, actorul. El e susținut în cursa electorală de Partidul Verde.

Actorul Bogdan Stanoevici, fost director al Circului Metropolitan Bucureşti, candidează de pe poziția a noua, cu susținerea Partidului Social Democrat independent, formațiunea lui Marian Vanghelie.

Colegi până de curând în Platforma Social Liberală (PSL), Ilan Laufer și Alexandru Coita s-au separat și acum au devenit rivali în alegeri: primul e reprezentantul Partidului Forţa Identităţii Naţionale, iar al doilea al Partidului Republican din România.

Din partea Alianţei Pro Bucureşti 2020, formată din partidele lui Victor Ponta și Robert Negoiță, candidează generalul Ioan Sîrbu, fost director al Spitalului Militar Central.

Ordinea partidelor care candidează pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti

Tot prin tragere la sorți a fost stabilită și ordinea partidelor care candidează pentru CGMB. Și de data aceasta, tot ALDE e pe prima poziție. Formațiunea este urmată de PSD, PMP, PNL, UDMR.

Alianţa USR-PLUS este abia la numărul 11.

Mai găsim pe listă Partidul România Mare, Alianţa pentru Unirea Românilor, Partidul Verde, Partidul Social Democrat independent, Partidul Ecologist Român și Alianţa Pro Bucureşti 2020.

Demos, partid de stânga, nu a reușit nici de această dată să strângă numărul de semnături necesare pentru a participa la scrutin.

Alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie, în condiții speciale generate de epidemia de coronavirus. Alegerile parlamentare trebuie să fie tot în acest an, teoretic pe 6 decembrie. Data nu a fost încă stabilită oficial. Și aceasta va depinde de evoluția crizei sanitare. La fel ca zilele de scrutin, campaniile electorale care le preced se desfășoară într-un mod atipic, din cauza SARS-CoV-2. Distanțarea socială, dezinfectantul și folosirea măștii de protecție rămân regulile de bază.