Ororile din Bucha se repetă în Harkov. Ce au lăsat rușii în urma lor: Soldați decapitați, civili torturați, jafuri în masă

Ororile din Bucha se repetă în Harkov. Ce au lăsat rușii în urma lor: Soldați decapitați, civili torturați, jafuri în masă
Soldatii rusi vor putea lupta în condiții extreme, la temperaturi de -31 grade

Pe măsură ce ucrainenii redobândesc controlul în localitățile ocupate de ruși până acum în regiunea Harkov, din nord-est, descoperă și crimele oribile săvârșite de invadatori. Se repetă astfel, dar la o scară mai mică, situația de după retragerea rușilor din regiunea Kiev, când numeroase cadavre și gropi comune au fost găsite în Bucha și alte localități din apropierea capitalei.

Ce lasă rușii în urma lor: Jaf și moarte

Cel puțin 150.000 de ucraineni au trăit în Harkov sub ocupația rusă, aproape de la declanșarea invazie. Peste 300 de așezări au fost, însă, recuperate de ucraineni în ultimele zile, într-o contraofensivă de proporții.

„Eliberarea dezvăluie multe crime. E ca și cum ne apropiem de sute, dacă nu de mii de orașe Bucha, doar că la o scară mai mică”, a declarat Lesia Vasilenko, membră a parlamentului ucrainean, potrivit The Guardian.

Aceasta a dat asigurări că ucrainenilor li se va face dreptate: „Indiferent de amploare, vor exista tribunale, răzbunare și justiție”.

„Cadavre decapitate ale militarilor ucraineni, civili împușcați și torturați… Numărul va crește și se vor face investigații. Case jefuite. Soldații ruși au luat tot, chiar și lenjeria intimă. Dar și-au lăsat armele în urmă. E mizerie completă în case, biserici, pe străzi. E ca și cum rușii n-aș ști ce sunt acelea toalete. Fecale sunt peste tot”, a mai spus Vasilenko.

Rușii au jefuit până și școlile în Harkov

La fel ca după retragerea rușilor din regiunea Kiev, și acum, în urma recuperării teritoriilor din Harkov, ucrainenii descoperă ororile săvârșite de invadatori cât au ocupat zona. Iar căutările sunt abia la început.

În localitatea Zaliznicine, de exemplu, patru corpuri ale unor civili ucişi au fost găsite cu „urme de tortură”.

Iar în satul Hrakove au fost descoperite cadavrele a doi civili, cu urme de tortură şi găuri de glonţ în ceafă.

În ambele cazuri, localnicii au fost cei care i-au anunțat pe militarii ucraineni.

Serviciul de informații al Ministerului ucrainean al Apărării susține că soldații ruși au comis jafuri în masă pe măsură ce s-au retras din Harkov. Ei au încărcat în mașinile lor „generatoare, telefoane și computere” și au jefuit inclusiv școli, luând echipamentele din sălile de sport.

Urmăriți B1TV.ro și pe