Osemintele lui Yasser Arafat vor fi testate pentru a vedea dacă a fost otrăvit, la un laborator elvețian

Osemintele lui Yasser Arafat vor fi testate pentru a vedea dacă a fost otrăvit, la un laborator elvețian
Un laborator elvețian de radiologie a declarat vineri că a primit permisiunea văduvei liderului palestinian Yasser Arafat de a îi testa rămășițele pentru a vedea dacă a fost otrăvit cu poloniu, un element...

Un laborator elvețian de radiologie a declarat vineri că a primit permisiunea văduvei liderului palestinian Yasser Arafat de a îi testa rămășițele pentru a vedea dacă a fost otrăvit cu poloniu, un element extrem de radioactiv.

“Așteptăm o scrisoare formală din partea avocatului înainte de a merge la Ramallah” pentru a face cercetările, a declarat un purtător de cuvânt al laboratorului de la Spitalul Universității Lausanne, Darcy Christen, pentru AFP.

“Timpul este esențial, poți spune că este o problemă de săptămâni, nu luni, deoarece posibilitatea de a detecta poloniu se înjumătățește la fiecare 138 de zile,” a spus aceasta, notând că aceasta s-a întâmplat de 20 de ori de la moartea lui Arafat, la 75 de ani, pe 11 noiembrie 2004.

Autoritatea Palestiniană a aprobat și ea testele, care au fost cerute de președintele palestinian Mahmud Abbas după ce o investigație a presei a descoperit niveluri crescute de poloniu în unele din obiectele care îi aparțineau lui Arafat, inclusiv în haine pe care le-a purtat înainte de a muri la un spital militar de lângă Paris.

Doctorii francezi nu au oferit nicio explicație pentru moartea lui Arafat, și mulți palestinieni cred că a fost otrăvit de Israel, care neagă acuzațiile.

Comitetul palestinian care cercetează moartea lui Arafat se pregătește “să contracareze orice posibilă intervenție israeliană” care ar putea îngreuna exhumarea, a declarat la începutul lunii investigatorul Tawfiq Tirawi.

Văduva lui Arafat, Suha Arafat, și fiica lor au înaintat o plângere pentru crimă împotriva unor persoane necunoscute în Franța pe 31 iulie, acuzând otrăvirea cu materiale radioactive.

Poloniul este o substanță foarte toxică și radioactivă, care rareori se găsește în afara cercurilor militare și științifice. A fost folosit pentru a îl ucide pe fostul spion rus devenit critic al Kremlinului Alexander Litvinenko, care a murit în 2006 după ce a băut ceai otrăvit cu această substanță în Londra.

Echipa elvețiană va conduce o misiune de investigație în care se vor întâlni cu reprezenanți ai Autoritătii Palestiniene, vor inspecta mausoleumul lui Arafat și vor aprecia capabilitățile tehnologice și științifice de la fața locului, a spus Christen.

Dacă consideră că testele sunt viabile, vor începe o a doua misiune pentru a lua probe din corpul lui Arafat.

Urmăriți B1TV.ro și pe